Problémákat okozhat, ha valaki túlzott lelkesedéssel veti bele magát a gyógyfürdőzésbe. Fürdőfáradtság esetén felerősödhetnek azok a panaszok, ami miatt belekezdtek a gyógykúrába.

A fürdőkezelésekről szóló szakirodalomban külön kitérnek az úgynevezett fürdőfáradtságra. Ez nem azonos azzal, amikor valaki egy egész napos élményfürdőzés után kicsit fáradtabb a megszokottnál, hiszen az természetes. A fürdőfáradság kifejezetten gyógykezeléseknél, azon belül is a hosszabb idejű, akár több hétig tartóknál szokott előfordulni.

Különös ismertetőjele, hogy a fáradságérzet nem múlik el egy éjszaka, sőt egy-két nap után sem. A fürdőfáradtság napokig, hetekig tartó rossz közérzettel, gyengeséggel, levertséggel a teljesítőképesség csökkenésével jár. A tapasztalatok szerint ilyenkor fokozódhatnak azok a fájdalmak is, amelyek miatt valaki elkezdte az egész gyógykezelést. Problémát jelent, hogy a gyógyvizes kúrát ebben az esetben abba kell hagyni, de ha nem hagyják abba, akkor is hatástalan lehet.

A fürdőfáradtság oka az esetek döntő többségében az, hogy a páciensek nem tartják be az előírt fürdési időket. Például az engedélyezett 20 perces fürdési idők helyett, akár napi több órát is egyfolytában a gyógyvízben töltenek. „Jól vezetett fürdőkúra után fürdőfáradtság nincs, s a reumás fájdalmak csökkenni szoktak, a kondíció javul, a közérzet jobb lesz” – olvasható a Fröhlich Lóránt által írt Gyógyfürdőkről fürdőzőknek című könyvben.