Az amerikai Harvard Egyetem kutatói összefüggést találtak a hajnövekedés és a szervezet D-vitamin szintje között. Az Origo cikke szerint ráadásul nem ez az egyetlen kutatás, ami pedzegeti az elsősorban napfény hatására keletkező vitamin-fajta valamint a haj kapcsolatát. Egyes, a kopaszodást vizsgáló kutatások során már találtak is olyan molekulákat, amelyek kapcsolatban állnak a szőrtüszők aktivitásával, illetve inaktivitását szabályozó receptorokkal. A cikk szerint ugyanakkor egyelőre nem tisztázott az a kérdés, hogy a probléma kezelése során mekkora a D-vitamin bevitel ideális mértéke.

Mindenesetre számos újabb kutatásban jutottak arra a következtetésre, hogy a jelenleg felnőtteknek ajánlott napi 400-800 egység körüli D-vitamin beviteli plafon túlzottan kevés. Ráadásul a hajnövekedésnél fontosabb élettani területeken is fontos szerepe lehet ennek a vitaminnak. Több kutatás során is összefüggést találtak egyes daganatos megbetegedések és az alacsony D-vitamin szint között.

Egy friss publikáció pedig arra világított rá, hogy a TBC-s betegek felgyógyulását elősegítette, ha D-vitamin tablettákat is kaptak az antibiotikumok mellett. Egyébként azokban az időkben, amikor még nem volt fejlett a gyógyszeripar és az antibiotikumok sem léteztek, a TBC-sek számára helioterápiát, azaz napfénykúrát írtak elő, a tapasztalatok szerint ugyanis ez jelentősen javította az állapotukat.

Szerencsére október végéig még számos termálfürdőben nyílik lehetőség egy kis szabadtéri fürdőzéssel egybekötött helioterápiára. A hazai meleg vizű fürdőhelyek listáját ezen az oldalon találja.