Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásával az ország több fürdőhelyén is elérhetők bizonyos gyógyászati kezelések. Ezek igénybevételéhez háziorvosi, vagy szakorvosi beutaló szükséges, de vannak olyan helyek, ahol a fürdőorvos akár előzetes bejelentkezés nélkül is – indokolt esetben – felírja a kezeléseket. Az OEP nem a teljes költséget, hanem csak egy részét – igaz a nagyobbikat – fizeti, így minden esetben fizetni kell valamekkora önrészt. A fürdőkezelések önrészeinek az árát már összehasonlítottuk Hévíz és Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár, Gyula ás Hajdúszoboszló, Miskolctapolca és Nyíregyháza, Harkány és Szigetvár, valamint Gunarasfürdő és Mezőkövesd esetében.

Most a Fejér megyében található Agárdi Termálfürdő és a Somogy megyében (Szántódtól délre 40, Kaposvártól északra 25 kilométerre fekvő) Igali Termálfürdő árait vetettük össze. Az agárdi 1984-ben, az igali 1962-ben nyílt meg, de közös pont, hogy az elmúlt néhány évben mindkét fürdőt jelentősen megújult.

Támogatott gyógykezelések árai (forintban)

Agárdi Termálfürdő Igali Termálfürdő
Medencefürdő 400/700* 500
Gyógyvizes kádfürdő 300
Iszappakolás 300
Súlyfürdő 300 350
Szénsavas fürdő 300
Orvosi gyógymasszázs 400 350
Víz alatti sugármasszázs 300 350

* Egyéb kezelés igénybevételével, illetve igénybevétele nélkül.

Mint ahogy a táblázatból is látszik, a kezelések árai alapvetően hasonlóak. Igalon akár gyógyvizes kádfürdő is elérhető, ami olyan esetben lehet indokolt, amikor valamilyen egészségügyi panasz miatt ellenjavallt a közös medencetér használata. Agárdon pedig iszapkezelés és szénsavas fürdő is igénybe vehető.

Akik nem jogosultak valami miatt az OEP általi támogatásra, vagy kimerítették a rendelkezésre álló éves kertet, azok akár teljes áron is igénybe vehetik ezeket a kezeléseket. Igalon például a tangentor – azaz a víz alatti sugármasszázs – és a súlyfürdő teljes ára 2100-2100 forint, egy 20 perces masszázs pedig támogatás nélkül 1300 forintba kerül.

A két fürdő közül az igali vize jelentős jódtartalommal is rendelkezik, amelynek pozitív hatásairól ide kattintva olvashat.