A különféle hőmérsékletű vizeknek eltérő a szervezetre gyakorolt hatása. Nem véletlen, hogy sok esetben a vízgyógykezelések során is pontosan meghatározzák, hogy milyen hőfokú vizet, gyógyvizet kell alkalmazni. Az emberi szervezet számára hidegnek számítanak a 10-20 Celsius-fokos vizek, amelyek érszűkületet, majd értágulatot okoznak, innen eredeztető a frissítő, izomlazító hatásuk is. Viszont csak rövid ideig alkalmazhatók. Tipikus példa erre a váltott hőfokú fürdő, amikor a kezeléshez használt vizek hőfoka között 20 fokos különbség van. (A váltott hőfokú fürdőről ide kattintva olvashat).

A szénsavas fürdőkhöz többnyire 32 fokos vizet szoktak alkalmazni. Ezt nagyon kicsit még hűvösnek érezhetjük, viszont a szénsav tágítja a bőr ereit, ami javítja a hőérzetet. A bőrnek már kellemes hőmérsékletűnek a 34-36 Celsius-fokos vizek számítanak, sok esetben találkozhatunk azzal, hogy ezt „indifferens” hőfoknak is nevezik. A 36-40 Celsius-fokos vizeket már melegnek érezzük. A gyógyvizes medencékben sok esetben ezzel a hőfokkal találkozhatunk. A meleg hőfokú víz izomlazító, fájdalomcsillapító, a bőr vérellátását serkentő, vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik – és akkor a vízben előforduló ásványi anyagok esetleges egyéb pozitív hatását még nem is említettük.

A 40 Celsius-fok feletti vizek már forrónak számítanak. Ezek a vizek már megterhelik a szervezetet, ezért csak fiataloknak és egészségeseknek ajánlható. 42 fok feletti vízben azonban már nekik sem ajánlott huzamosabb időt eltölteni.