Manapság számos cikket lehet olvasni a D-vitamin kedvező hatásairól. Legutóbb mi is összegyűjtöttünk 5 tévhitet a D-vitaminnal kapcsolatban (ezt ide kattintva olvashatja). A vitamin kedvező hatásait ismertető írások viszont ritkán térnek ki arra, hogy bizonyos receptre, illetve recept nélkül kapható gyógyszerek gátolják a D-vitamin felszívódását, vagy éppen jelentősen csökkentik a szervezetben a vitamin-szintet. Ezért aki a lenti szerek valamelyikét szedi, annak különösen oda kell figyelnie a D-vitamin bevitelére. Magyarán növelniük kell – vagy természetes módon napozással, vagy táplálékkiegészítő formájában – a bevitel mértékét.

tablettákGörcsoldók: az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek csökkentik az úgynevezett 25-D-vitamin-szintet a vérben.

Prednizolon: a gyulladáscsökkentésre használt szteroid-készítmény szintén gyorsítja a 25-D-vitamin lebomlását, ráadásul rontja a kalciumfelszívódás hatékonyságát is.

Immunterápia: az immunszupresszív szerek ugyancsak fokozzák a D-vitamin lebontását.

Orbáncfű: vény nélkül is megvásárolható és így sokan szedik az orbáncfű készítményeket szorongásoldó, hangulatjavító szerként. Egyébként már ezeknek a tájékoztatójában is szerepel, hogy fényérzékenységet okozhat a szer, de vizsgálatok is kimutatták, hogy csökkenti a D-vitamin felszívódását.

Elhízás elleni gyógyszerek: az orlistat tartalmú gyógyszer jelentősen csökkenti a D-vitamin felszívódását.

Kolesztiramin: ez a koleszterincsökkentő szer is rontja a felszívódást, ezért a gyógyszer bevétele után 4 órával ajánlott csak a D-vitamin szedése.

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Nem csak a napozás lehet gyógyhatású, hanem egyes barlangokban való tartózkodás is. Erről részletesebben ide kattintva olvashat.