A víz alatti csoportos gyógytorna elnevezéssel gyakran találkozhatunk, amikor egy-egy fürdőbemutatót olvasunk. A gyógytornának ezt a fajtáját ugyanis bizonyos betegségek esetén támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), így számos gyógyfürdőben elérhető. A víz alatti gyógytorna fő előnye abból származik, hogy a vízben könnyebb a mozgás, s a fájó ízületek könnyebben átmozgathatók.

A reumatológus szakorvosok többnyire az ízületi kopások, egyes reumás panaszok, csontritkulás, illetve az ezzel járó gerincfájdalmak esetén írják elő kezelésként. Ugyanakkor rendkívül széles körben rendelkezik kedvező élettani hatásokkal. Ezek közé tartozik a keringési- és légzőrendszerre gyakorolt pozitív hatása, a mozgáskoordináció javítása, az izomerő növelése. A közös tornák általában 20-25 percig tartanak és a gyógykúra ideje alatt naponta ajánlott rajtuk a részvétel.

Cserkeszőlői fürdő gyógytornaVannak ugyanakkor olyan esetek is, amikor ellenjavallt a víz alatti gyógytorna. Ezek közé tartoznak a lázas állapotok, fertőző betegségek, a trombózis, egyes akut szívbetegségek.

Mennyibe kerül?

Ahogy írtuk, szakorvosi ajánlás után társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető fürdőkezelések közé tartozik a víz alatti gyógytorna, de önrészt fizetni kell. Korábbi cikkeinkből kiderült, hogy Bükfürdőn és Sárváron 400-400 forintnyi önrészt kell fizetni. Hévízen a reumakórházban 500, Zalakaroson a termálfürdőben 300 forintba kerül. Gyulán pedig 300, Hajdúszoboszlón 600 forintba. Viszont többféle gyógyászati kezelés együttes igénybevétele esetén több fürdő is kedvezményeket kínál ezekből az árakból.

Illusztráció: víz alatti gyógytorna a cserkeszőlői fürdőben