A hidegterápiának, vagy krioterápiának nevezett módszer gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, de sokan szépészeti kezelésként is alkalmazzák.

A közkedvelt gyógykezeléseknél általában a melegnek van fontos szerepe, elég csak a gyógyfürdőkre gondolni. Azonban a forró gyógyfürdők, vagy a felfűtött szaunák ellentéte is kedvező hatással lehet a szervezetre. Ezt hidegterápiának, vagy krioterápiának nevezik (utóbbi a görög kryos, azaz “hideg” szóból ered). Korábban a hidegterápiákat általában lokálisan, azaz egy-egy testrész kezeléséhez használták. Újabban viszont már egyre terjednek az egész testes “jégszaunák” is.

A módszer a hideg gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomgörcsöt csökkentő hatására épül. Különösen hatásos akut ízületi gyulladások esetén. A teljes testes kezelések pedig már pikkelysömör, egyes gerincbetegségek és krónikus érrendszeri gyulladások esetén is hatásosak lehetnek.

Az egyes testrészek kezelését nitrogéngázzal, vagy hideg levegő befújásával végzik, általában 3-4 percig. A teljes testes kezelések ennél is rövidebb ideig, 1-3 percig tartanak. Az ilyen kabinokban -130 és -170 Celsius-fok körüli hőmérsékletet alakítanak ki folyékony nitrogéngáz elpárologtatásával. A kezelendő páciens feje a gáz fölött van, viszont a teljes testfelületét éri a hideg, de a bent töltött idő alatt csak a bőrfelszín hűl le, ami stimulálja az egész szervezetet.

Érdekes módon a módszert kipróbálók nem fáznak úgy, mint amikor egy hideg medencébe, vagy tóba mennek be, hanem inkább kellemes bizsergő érzetük van. (Azaz közel sem olyan kellemetlen, mint mondjuk egy hideg vizes ülőfürdő). A kezelés pamut fürdőruhában történik, de sok helyen egy vastag mamusz, valamint pamutkesztyű hordását is javasolják a hidegterápia alatt.

A krioterápiát egyébként sokan nem gyógyászati célra, hanem szépészeti kezelésként alkalmazzák, ugyanis a tapasztalatok szerint simábbá, rugalmasabbá teszi a bőrt. Sőt, sportolók is használják, mert egyrészt segíti a sérülések utáni felépülést, másrészt javítja a teljesítőképességet, az izmok könnyebben regenerálódnak egy ilyen kezelés után.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem javasolt a krioterápia. Ezek közé tartozik az érszűkület, a hidegallergia, egyes szívbetegségek, szívinfarktus utáni időszak, lázas állapotokban, rosszindulatú daganatok, TBC és terhesség esetén.