A meleg vízben való tartózkodás bágyaszt, ezért utána legalább fél óra pihenés javasolt. Nem ajánlott fürdés után közvetlenül enni, megerőltető mozgást végezni, vagy autót vezetni.

Bükfürdő gyógyfürdő (fotó)Annak ellenére, hogy a világ legegyszerűbb dolgának tűnik a fürdőzés, nem árt néhány dolgot figyelembe venni a meleg vizű medencékből való kijövetel után. A kellemesen meleg hőmérsékletű termálvízben való tartózkodásnak ugyanis bágyasztó, időlegesen álmosító hatása van, azért alapvető ajánlás, hogy a fürdőzés után pihenni kell egy keveset.

Az ajánlott időtartamban vannak eltérések, de körülbelül fél órát érdemes a szervezetnek adni a regenerálódásra. Utóbbi alatt pedig nem a büfébe, étterembe rohanást értjük, hanem fekve, vagy ülve történő pihenést, olvasgatást.

Az autót vezetőknek pedig különösen fontos, hogy a vízből való kijövetel után hagyjanak maguknak egy kis időt a lehűlésre, s ugyanez igaz a szaunázás utáni időszakra is. A meleg vizű fürdés után közvetlenül kimerítő munkát sem ajánlott végezni, ugyanis azzal feleslegesen megterheljük a szervezetet, ami egyes betegségekben akár veszélyes is lehet.

termálfürdő (fotó)Az ősz beköszöntével egyre gyakoribb, hogy kint már hűvös az idő. Ilyenkor a beltéri medencékben fürdőknek nem ajánlott egyből kimenni a szabadba, még akkor sem, ha gyorsan megtörölköznek és úgy érzik, már nem fáznának kint. A hideg időben kültéri termálvizes medencékben fürdőzőknek is fontos, hogy a vízből való kijövetel után minél hamarabb bemenjenek a fűtött fürdőépületbe. Bár ilyenkor, a vízből kijőve már amúgy sincs az embernek sok kedve a szabadban tartózkodni.