A gyógyvizekből felszívódó összetevők, a vízben való mozgás, a torna, valamint a fürdőzőket érő napfény együtt elősegíti a csontritkulás kezelését.

vízsugárA gyógyvízben való fürdés, illetve a fürdőhelyeken elérhető gyógyászati kezelések segíthetnek a csontritkulás kezelésében és megelőzésében. Azonban ezek leginkább együtt, komplex terápiaként igazán hatékonyak. Magyarán, pusztán a gyógyvízben való üldögéléstől aligha várható a már kialakult csontritkulás meggyógyulása. A kezelésben fontos szerepük lehet egyes gyógyszereknek, az orvos által előírt diétának és a rendszeres testmozgásnak.

A gyógyvizek egyes összetevői, a bőrön át felszívódva segíthetik a csontépülést. A vizsgálatok szerint a csontritkulás kezelésére és megelőzésére alkalmas a vize – a teljesség igénye nélkül – a bükfürdői, a gyopárosfürdői, a harkányi, hévízi és a kehidai gyógyfürdőknek.

Az úszásnak érdekes módon közvetlenül nincs hatása a csontsűrűségre. Ennek ellenére a csontritkulás kezelése során mégis fontos szerepe lehet, hiszen javítja a kondíciót, az állóképességet, erősíti az izmokat, javítja az egyensúlyérzéket. Márpedig az utóbbiak segíthetnek az elesések megelőzésében, ami a csontritkulásos betegekre leselkedő egyik legfőbb veszélyforrás. Szintén a gyógyvíz kedvező másodlagos hatása lehet, hogy az esetleg gyulladt, fájdalmas ízületekre is gyógyhatással bír, hiszen utóbbiak merevsége megint csak növeli az elesések kockázatát. Sok termálfürdőben elérhető kezelési mód a csoportos víz alatti gyógytorna, ami szintén pozitív hatással van a csontállományra és a kondícióra.

Tavasztól őszig a kellemesen meleg napokon a fázósabbak is kimerészkednek a gyógyfürdők kültéri medencéibe – vagy éppen bemerészkednek Hévízen a Tófürdőbe. Márpedig a vízben töltött időszak alatt a napsugárzás hatására D-vitamin keletkezik a szervezetben, ami nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, azaz a csontok erősödéséhez. Olyannyira, hogy amennyiben alacsony a szervezet D-vitamin-szintje, az elfogyasztott kalciumnak mindössze a 10-15 százaléka képes felszívódni.

Összefoglalva: nem szünteti meg a gyógyfürdőzés a csontritkulást, viszont egyik fontos, és igen kellemes eleme lehet a betegség kezelésének.