A gyógyvíz nem közvetlenül a bőrrel érintkezve hat a betegségre, hanem a benne lévő kén-hidrogén felszívódásával az immunrendszer működését befolyásolja kedvező irányba.

A pikkelysömör egy öröklött hajlamon alapuló, gyulladásos bőrbetegség. Az európai országokban a népesség 2-3 százaléka érintett, ez Magyarország esetén 150-200 ezer beteget jelent. A betegek 65 százalékának enyhe, 25 százalékának középsúlyos, 10 százalékának pedig súlyosak a tünetei. A harkányi gyógyvíz pikkelysömörre gyakorolt kedvező hatása nem néphiedelmen alapul, hanem komoly orvosi vizsgálatok is alátámasszák.

A víz vizsgálata során a kutatóorvosok első körben azt próbálták kideríteni, hogy mely összetevő lehet a harkányi víz hatékonyságának a kulcsa. Mint kiderült a legfontosabb szerepe a termálvízben található kén-hidrogénnek van, ami a víz jellegzetes szagát adja és az emberi szervezetben egyfajta jelátvivő anyagként működik. Rendkívül jól felszívódik, méghozzá kétféle módon. Egyrészt a vízben fürdőzők belélegzik és a légutak nyálkahártyáján át bejut a szervezetbe, másrészt a bőrön keresztül is jelentős a felszívódása.

Sokáig az orvosok azt gondolták, hogy a gyógyvíz közvetlenül, helyileg befolyásolja a bőr hámsejtjeinek az érését. Azonban különféle kísérletekkel kimutatták, hogy nem a bőrrel érintkezve, hanem a szervezetbe bejutva, az immunológiai folyamatokra van hatással a gyógyvíz, és azon belül is elsősorban a kén-hidrogén. A vizsgálatok viszont azt is igazolták, hogy önmagában a gyógyvizes kezelés nem elegendő, de komplex kúrák részeként a harkányi víz a kezelt betegek döntő részének a tüneteit enyhítette, illetve sokakat tünetmentessé is tett.

Forrás: dr. Sebők Béla, bőrgyógyász főorvos előadása az Országos Pszoriázisbeteg-találkozón.