A magyarországi gyógyfürdők többségében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatásával is elérhetők bizonyos gyógykezelések. Ez nem azt jelenti, hogy ingyenesek lennének, hiszen a társadalombiztosítás a díjaknak csak egy részét állja, így az esetek többségében kell némi önrészt fizetni. (Kivételek persze vannak: például nem rég írtunk arról, hogy a makói járás lakóinak az önrészét a Hagymatikum Fürdő esetén átvállalja a helyi önkormányzat).

A fürdőkezelések önrészeinek az árát már összehasonlítottuk Hévíz és Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár, Gyula ás Hajdúszoboszló, Miskolctapolca és Nyíregyháza, Harkány és Szigetvár, Agárd és Igal valamint Gunarasfürdő és Mezőkövesd esetében.

Most két olyan budapesti gyógyfürdő árait vetettük össze, amelyek elsősorban a külföldi vendégek körében kedveltek, a hazai látogatók zömét a gyógyászati kezelések miatt érkezők jelentik.

 

Támogatott gyógykezelések árai (forintban)

Gellért GyógyfürdőSzéchenyi Gyógyfürdő
Medencefürdő13001100
Medencefürdő (közgyógyellátásra)900800
Gyógyvizes kádfürdő550
Iszappakolás600550
Súlyfürdő600400
Szénsavas fürdő600500
Orvosi gyógymasszázs800750
Víz alatti sugármasszázs600500
Víz alatti csoportos gyógytorna400

Ahogy a táblázatból is látszik, a két fővárosi gyógyfürdő szolgáltatási kínálata és árai is némileg eltérők, bár nagy különbségek nincsenek. Fontos megjegyezni, hogy mind a Gellértben, mind a Széchenyi Gyógyfürdőben a medencefürdő használata két órás időtartamra szól. Amennyiben a beutaltak más gyógykezelést is igénybe vesznek, akkor a tartózkodási idő három órára nő. Aki viszont ezeket az időhatárokat túllépi, annak pótdíjat számítanak fel.