Kézápolószerként és pakolás formájában is használják a paraffint. Utóbbinál az iszaphoz hasonló a hatása, ezért olykor össze is keverik egymással a két anyagot a jobb hatás elérése érdekében.

A paraffin neve sokaknak enyhe hashajtóként lehet ismerős, ugyanakkor a külsőleges alkalmazása is ismert. A paraffin ugyanis rendkívül jól tartja a hőfokát, ráadásul viszonylag könnyen felvihető a testrészekre. Felkenve vérbőséget okoz, ami lazító hatású. Általában idült ízületi problémák esetén, az ízület körüli lágyrész-betegségeknél, merevségek oldására, sérülések rehabilitációjánál alkalmazzák a paraffinból készült pakolásokat. Az esetek többségében egyébként csak kis testfelületeken szokták használni. Manapság egyébként már ritkább a paraffin önálló alkalmazása pakolásként. Többnyire iszapot kevernek össze paraffinnal, az ebből nyert masszával készült pakolásokat nevezik parafangónak.

paraffinÚjabban a paraffint egyre gyakrabban használják bőrápolószerként, azon belül is a durva, berepedezett kézbőrre van jótékony hatással. Ennek során meleg paraffinba kell a kezeket mártani, majd a szer kihűlése után egyszerűen lehúzzák a megdermedt paraffint, mint egy kesztyűt. A kedvező hatás fenntartása érdekében kúraszerű alkalmazását szokták javasolni.