Az otthoni fürdőkezelések egyik speciális fajtája az ülőfürdő, amelynek kapcsán legtöbbször a hozzá adott gyógynövényfőzetek és egyéb anyagok hatásáról olvashatunk. Ezek közül a legelterjedtebbek a kamillás, a cickafarkos, zsurlófüves ülőfürdők, de sokan alkalmaznak sós ülőfürdőket is. Ezek mellett azonban kevesebb szó esik arról, hogy a különböző hőfokú ülőfürdőknek eltérő a terápiás hatása.

Talán a legkevésbé elterjedt a hideg vizes ülőfürdő, hiszen azért a 20-25 Celsius-fok körüli vízbe való beüléshez kell némi akaraterő. Pedig a hideg vizes ülőfürdő mérsékelheti a hasi szervek és a végbél körüli terület gyulladásait, valamint serkenti a bélműködést. Az ajánlott időtartam ennél csak 1-2 perc.

ulofurdoMeleg ülőfürdőhöz 36-38 fokos víz szükséges. Ezt többnyire nőgyógyászati gyulladások kezelésére és folyadékgyülemek felszívódásának az elősegítése használják, ennek a fürdőfajtának fájdalomcsillapító hatása is van. Az ajánlott időtartam ennél 15-25 perc. A szakirodalom szerint létezik egyébként forró ülőfürdő is, amihez 40-42 fokos víz szükséges. Ennek a legfőbb hatása az, hogy csökkenti a belek izomzatának görcseit, azonban 5-10 percnél tovább nem ajánlott végezni.

Az otthoni kamillás fürdő hatásáról ide kattintva olvashat.