A gyógyfürdők OEP-által támogatott kezeléseinek sorában gyakran találkozhatunk az “orvosi gyógymasszázs” elnevezéssel. Felvetődik a kérdés, hogy ez miben különbözik a sima masszázstól? Az elnevezés kissé félrevezető, ugyanis nem orvos végzi, hanem az orvos által előírt, de természetesen gyógymasszőr által végzett gyógyító, rehabilitációs célú masszázsokat nevezik így. A kezelés általában svéd masszázst takar.

Orvosi gyógymasszázs

Többnyire olajok, krémek nélkül végzik az orvosi gyógymasszázst, a kivételt az jelenti, ha az orvos kifejezetten előírja valamilyen speciális gyógykrém alkalmazását. A masszázs révén javul a szövetek, az izmok vérellátása, kedvező hatással van a vegetatív idegrendszerre és a nyirokkeringésre. A masszázs jellegétől függően frissítő, vagy éppen nyugtató hatása is lehet.

Az orvosi gyógymasszázsok általában 15-20 percig tartanak és nagyon sok esetben más gyógykezelésekkel együtt írja fel az orvos. Utóbbiak közé legtöbbször a gyógytorna, fizikoterápiás kezelések, vagy éppen a gyógyvizes medencefürdő tartozik. Aki OEP-támogatással veszi igénybe a gyógymasszázst, az fürdőhelyenként eltérő önrésszel találkozhat. Az árak meglehetősen szóródnak, de általában alkalmanként 300 és 700 forint közötti összeggel érdemes számolni.