• A kamillának ülőfürdőként hasonló a hatása külsőleg, mint belsőleg, azaz elsősorban gyulladások esetén hatásos, de a belőle készült fürdőnek stresszoldó, nyugtató, bőrápoló hatása is van.

  • A kamillás fürdő is sok problémára gyógyírt jelenthet.

Számos gyógynövény nem csak teaként fogyasztva gyógyhatású, hanem fürdőként is kedvező tulajdonságokkal bírhat. Ezek közé tartozik a kamilla, vagy hivatalos nevén orvosi székfű. Teaként fogyasztva gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, s alapvetően külső használatkor is ezek a tulajdonságai érvényesülnek. Ezért egyes görcsös fájdalmak, nőgyógyászati gyulladások, vagy éppen felfázás kezelésére ajánlja a szakirodalom.

Készíthető belőle ülőfürdő, ami akkor hasznos, ha komolyabbak a panaszok, ezért muszáj „sűrűbb” kamillafürdőt venni. Viszont enyhébb problémák esetén egész kád vízhez is önthető a kamillából készült forrázat, amit akár frissítő, aromaterápiás fürdőként is lehet használni, hiszen a gyógynövénynek stresszoldó, nyugtató hatása is van. Ráadásul egy kamillás fürdő a bőrnek is jót tesz, nem véletlenül készítenek belőle krémeket is.

Kamillás ülőfürdő elkészítése

Az elkészítéséhez három evőkanálnyi kamillát kell egy liter, forrásban lévő vízhez adni, félórát állni hagyni, majd leszűrni. A felhasználás céljától függően ezt lehet azután egy kád vízhez önteni, vagy kevesebb vízben való feloldással ülőfürdőt készíteni belőle.

kamilla fürdő

Mire jó még a kamilla ülőfürdő?

A fentieken túl ülőfürdőként egyes végbéltájéki panaszok – például tályog, sipoly – esetén is javasolni szokták a proktológus szakorvosok, hiszen itt is érvényesül az ülőfürdő gyulladást csillapító hatása. Nyilván ebben az esetben önmagában a kamillás ülőfürdőtől teljes gyógyulás nem várható, de kiegészítő kezelésként segítheti csökkenteni a gyulladás mértékét. Végbéltáji panaszoknál egyes orvosok egyébként még a jódos ülőfürdő alkalmazását is ajánlják.

A gyógyhatású levendula fürdőről ide kattintva olvashat.