Számos gyógynövény nem csak teaként fogyasztva gyógyhatású, hanem fürdőként is kedvező tulajdonságokkal bírhat. Ezek közé tartozik a kamilla, vagy hivatalos nevén orvosi székfű. Teaként fogyasztva gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, s alapvetően külső használatkor is ezek a tulajdonságai érvényesülnek. Ezért egyes görcsös fájdalmak, nőgyógyászati gyulladások, vagy éppen felfázás kezelésére ajánlja a szakirodalom.

Készíthető belőle ülőfürdő, ami akkor hasznos, ha komolyabbak a panaszok, ezért muszáj “sűrűbb” kamillafürdőt venni. Viszont enyhébb problémák esetén egész kád vízhez is önthető a kamillából készült forrázat, amit akár frissítő, aromaterápiás fürdőként is lehet használni, hiszen a gyógynövénynek stresszoldó, nyugtató hatása is van. Ráadásul egy kamillás fürdő a bőrnek is jót tesz, nem véletlenül készítenek belőle krémeket is.

kamilla virágAz elkészítéséhez három evőkanálnyi kamillát kell egy liter, forrásban lévő vízhez adni, félórát állni hagyni, majd leszűrni. A felhasználás céljától függően ezt lehet azután egy kád vízhez önteni, vagy kevesebb vízben való feloldással ülőfürdőt készíteni belőle.

A gyógyhatású levendula fürdőről ide kattintva olvashat.