A jó hír az, hogy igénybe lehet venni a gyógyúszást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatott kezeléseként, viszont csak 18 év alattiaknak. A gyógyúszás nem egyszerű úszásoktatást jelent, hanem bizonyos betegségek esetén, képzett oktatók által vezetett úszógyakorlatokat. A gyógyúszás, mint kezelési mód, többféle betegség esetén is szóba jöhet. Ezek közé tartoznak a szív- és keringési betegségek, köztük a veleszületett szívproblémák, de ide sorolják a gyermekkori magas vérnyomást is. Ilyen esetekben gyermek-kardiológus javaslatára vehető igénybe a gyógykezelés.

Krónikus légzőszervi problémák esetén is szóba jöhet a gyógyúszás. Ide tartoznak az asztma súlyosabb esetei és az úgynevezett fulladásos hörghurut. Tüdőgyógyász szakorvos írhatja elő ilyenkor az úszást. Gyereksebész, vagy ortopéd szakorvos javasolhatja mellkas- és gerincdeformitások esetén a kezelést. Ez a gyakorlatban mellkasműtétek utáni állapotot, tartási rendellenességet, gerincferdülést jelent. Reumatológus és ortopéd szakorvos írhat beutalót egyes ízületi betegségek esetén. Olyankor is lehetőség van a gyógyúszás „felíratására”, amikor egy súlyosan elhízott gyermeknél valamilyen egészségügyi probléma miatt egyéb, megterhelőbb fizikai aktivitás nem végezhető.

Általában egy rendelésre fél éven keresztül heti két alkalommal vehető igénybe a gyógyúszás. A csoportos foglalkozás időtartama 45 perc. A pontos edzésmódszert és gyakoriságot a szakorvos határozza meg. Az ilyen foglalkozások megtartásának nem feltétele a termálvíz, így azokban az uszodákban, ahol működik tanmedence, többnyire elérhető a gyógyúszás. Ugyanakkor sok termálfürdőben is lehetőség van OEP-támogatással gyógyúszáson való részvételre.

A teljesség igénye nélkül ide sorolható:

a makói Hagymatikum Fürdő

a kaposvári Virágfürdő

a győri Rába Quelle

a mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdő

A linkekre kattintva bővebben is olvashat az egyes fürdőkről.