A gyógynövények egy része nem pusztán teának elkészítve, hanem akár fürdőként is hatásos lehet. Ezek közé tartozik a levendula is, ami egyszerre tölti be a dísznövény, a gyógynövény és a fűszernövény szerepét. Érdekessége, hogy már a római korban is elsősorban szépségápolási célra és a fürdővizek illatosítására használták, sőt még szappant is készítettek belőle.

Levendulás fürdőt a növényből készült forrázatból és illóolajból is lehet készíteni. Előbbinél 50 gramm levendulavirágot kell felönteni nagyjából 1 liter vízzel, majd körülbelül 10 perces áztatás és leszűrés után ezt lehet a kád vizéhez keverni. Az elkészült fürdőnek nyugtató hatása van és bizonyos bőrproblémákra – például pattanásos, gyulladt bőrre – is megoldást nyújthat, de egyes feljegyzések szerint a reumás panaszokat is enyhíti. Alvási problémák esetén esti fürdőként alkalmazható.

levendula

A levendulaolajból készült fürdő esetén elsősorban a nyugtató hatás érvényesül, segít a napi stressz leküzdésében. Nem árt azonban figyelni arra, hogy ilyen esetben az olaj jól keveredjen össze a fürdőkád vizével. Sokan ezért egy teáskanál levendulaolajat összekevernek egy pohár tejjel és úgy töltik hozzá a kád vizéhez, ugyanis így könnyebben elkeveredik, eloszlik az olaj.

Nem csak otthon csinálhatunk magunknak levendulás fürdőt, hiszen ez egyes termálfürdők wellness-szolgáltatásai között is megtalálható. A kehidai termálfürdőben 30 perces relaxáló levendulafürdővel várják a vendégeket, az ára 2900 forint. A Sárvári Termálfürdőben Spa Relax néven érhető el egy kádfürdő, amit mandarin- és levendulaolaj keverékéből készítenek. A 15 perces aromafürdőt 2400 forintért kínálják.