Fürdősókkal részben reprodukálható otthon is az igazi fürdők gyógyhatása. Bizonyos betegségek, egészségügyi problémák esetében azonban nem árt vigyázni.

Bár az igazi gyógyfürdők hatásával, pláne hangulatával nem ér fel, mégis hasznos lehet a fürdősók otthoni felhasználása. A sót a meleg fürdővízben feloldva részben reprodukálhatók a gyógyfürdők előnyös tulajdonságai. Nem véletlen, hogy a 80-as években piacra dobott Sárvári Termálkristálynak annak idején akkora keletje volt. A sárvári fürdősó révén az otthoni kádban, házilagosan is kezelhetők voltak a mozgásszervi problémák, urológiai- és bőrbetegségek, sportsérülések. A Sárvári Termálkristály azonban már kereskedelmi forgalomban nem kapható. Egyes sárvári szállodákban ugyanakkor „sárvári gyógykristály fürdő” néven jelenleg is elérhető egy kádfürdő-kezelés.

gyógyfürdő otthon

A kiskereskedelemben a hasonló dobozban piacra dobott Bükfürdői Termálkristály pótolja a sárvárit. A drogériák fürdősókínálatában azonban manapság leginkább a Holt-tengeri fürdősók dominálnak. A sót a kád meleg vizében feloldva egyrészt kellemes otthoni wellness-fürdőzésre nyílik lehetőség, de a só magában hordozza a Holt-tenger egyik fontos gyógyhatását is, ami a pikkelysömörben szenvedőknek nyújthat segítséget. Ugyanakkor egyes vizsgálatok szerint a Holt-tengerről származó sóból készített kádfürdő jótékonyan hat a mozgásszervi problémákra is.

Vannak ugyanakkor olyan esetek is, amikor ellenjavallt a fürdősós pancsolás. Ezek közé tartoznak a nyílt sebek, a jelentősebb bőrgyulladások, lázas állapotok és egyes súlyos szívbetegségek. Utóbbi esetben a sótartalmú víz értágító hatása jelenthet problémát, különösen akkor, ha nagyon meleg – tehát 38-39 fokos, vagy afeletti – fürdővízben használják.