Már többször írtunk arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásával milyen fürdőgyógyászati kezelések érhetők el az egyes fürdőhelyeken. Összevetettük már Hévíz és Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár, Gyula ás Hajdúszoboszló, Harkány és Szigetvár által kínált gyógyászati szolgáltatásokat és az áraikat. Most arról olvashatnak, hogy az egyes OEP által támogatott gyógykezeléseknek milyen a hatásuk, illetve mikor alkalmazhatók.

Medencefürdő
Ennek a hatása minden esetben az adott hely gyógyvizétől függ. Például a harkányi vízben lévő kén rendkívül kedvező hatást gyakorol a szervezetre, legyen szó ízületi problémákról, gerincbetegségről, köszvényről vagy akár csontritkulásról.

Gyógyvizes kádfürdő
Ezt a kezelési formát általában azoknak a betegeknek írják fel, akik testi problémájuk, – például egy kiterjedt bőrelváltozás – miatt a medencefürdőt nem használhatják. Hatása megegyezik a medencefürdőével.

Iszappakolás
Csökkenti a fájdalmakat, pihenteti az izmokat. Hatására az ízület körüli lágyrészek fellazulnak. Kifejezetten jól enyhíti a reuma és az ízületi fájdalmak okozta panaszokat.

Súlyfürdő
Moll Károly nevéhez fűződő magyar találmány. Segítségével a gerinc és nagyízületeket nyújtani tudják, ennek révén a degeneratív területen keletkező fájdalom csökken.

Szénsavas kádfürdő
A kezelés során szénsavgázt vezetnek a vízbe, így rengeteg apró buborék borítja el a vendég testét. Hatására a felszínes erek kitágulnak. A szénsavfürdő az artériás és vénás perifériás keringés zavarok, valamint a perifériás idegkárosodásokból adódó panaszok kiváló tüneti terápiája.

Orvosi gyógymasszázs
Hatással van a szervezet egészére, mind a pszichés mind a testi állapotra. Különleges mozdulatsorok alkalmazásával, a keringés fokozásával ugyanis az izmok ellazíthatók, az anyagcsere-folyamatok fokozhatók, a bőr és az izomzat visszanyeri rugalmasságát. Ezeket a kezeléseket általában gyógykrémmel végzik.

Tangentor, azaz víz alatti sugármasszázs
Speciális kádban, megfelelő víznyomással és távolságból a vízsugár nyomásának szabályozásával végzik a kezelést. A 20 perces víz alatti sugármasszázs javítja a vérkeringést és kellemesebb lesz a közérzet, erősíti a legyengült izomzatot.

Víz alatti csoportos gyógytorna
Rendkívül hatékony kezelési forma, amely ma már nélkülözhetetlen eszköze a komplex mozgásszervi rehabilitációnak, de sikeresen alkalmazható belgyógyászati, neurológiai, tüdőgyógyászati betegségek esetén is.

Az OEP által finanszírozott kezelések egyébként nem csak gyógyfürdőkben, hanem sok szállodában is elérhetők, így a betegnek ki sem kell mozdulnia a szálláshelyéről.