• Kíméletesen, mégis alaposan átmasszírozhatók vele a testrészek.

  • Ráadásul általában gyógyvízzel végzik a kezeléseket, amelyek társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehetők.

Víz alatti vízsugárkezelés, víz alatti sugármasszázs, tangentorkezelés, vagy csak szimplán tangentor, de egyszer találkoztunk a – kissé ijesztő – „víz alatti sugárkezelés” elnevezéssel is. Az előbbiek mind ugyanazt a fürdőgyógyászati kezelést takarják.

Ezek egy speciálisan kialakított kádban zajlanak, amit tangentornak hívnak, azaz innen ered az egyik elnevezés. Egy készülékkel a test különböző pontjaira irányítják a vízsugarat, amelynek az erőssége 0,5 és 2 atmoszféra között állítható. Emellett a vízsugár ereje azzal is szabályozható, hogy a készüléket mennyire messze tartják a testrésztől.

A kezelendő testrészek körét szakorvos határozza meg, de akár az egész testet is érintheti a vízsugármasszázs. Fő szabály szerint gyengébb nyomású vízsugárral kezdik a kezelést, majd fokozatosan emelik a vízsugár erősségét.

vízsugármasszázs Hungarospa HajdúszoboszlóA 20-30 percig tartó kezelés hatékonyságát növeli, hogy általában gyógyvízzel töltik fel a kádat. A víz hőfokát pedig 35-36 Celsius-fokosra állítják be, amit éppen kellemesnek érezni, s ez a hőfok a legkevésbé terheli meg a szervezetet.

A vízsugármasszázs legfontosabb előnye, hogy egyszerre kíméletesen, de mégis alaposan átmasszírozhatók a testrészek.

A tangentoros kezelések hatása rendkívül sokrétű. Alkalmas mozgásszervi panaszok, egyes idegrendszeri betegségek, keringési problémák esetén. A vízsugármasszázs segítségével ellazíthatók a görcsös izmok, oldódnak a merevségek, fokozódik a vér- és nyirokkeringés, erősödnek a legyengült izmok.

A műtétek utáni utókezelések során is alkalmazható, hiszen segíti a szövetek regenerálódását. A masszázsokhoz hasonlóan a kondicionáló, frissítő hatása sem elhanyagolható.

A víz alatti vízsugármasszázs társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető. Ilyen esetben csak önrészt kell fizetnie a betegnek, ennek a mértéke eltérő az egyes gyógyfürdőben.

Csak néhány példa: a Zalakarosi Termálfürdőben 550 forint, a hajdúszoboszlói Hungarospában a szezonon kívül 600, a nyári szezonban 800 forint fizetendő, a sárvári fürdőben ugyanez 500 forint, a budapesti Széchenyi Gyógyfürdőben pedig 1000 forint. Ugyanakkor általában nem szólóban írják fel az orvosok a vízsugármasszázst, hanem egyéb fürdőgyógyászati kezelésekkel együtt, s ilyenkor a fürdők többsége egy kedvezőbb csomagárat is tud ajánlani a betegeknek.