-
Az egészségünk megőrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy megfelelő legyen a D-vitamin bevitelünk.
-
A magas D-vitamin tartalmú ételek fogyasztásával sokat segíthetünk a szervezetünknek.
A D-vitamin megítélése rengeteget változott az elmúlt néhány évben, méghozzá pozitív irányba. Kiderült, hogy nem pusztán a kalcium felszívódására – s így például a csontok egészségére – hat jótékonyan, hanem a hiánya számos betegség kialakulásáért is felelős. Már bizonyítottan ezek közé tartozik többféle rákos megbetegedés, egyes szívbetegségek, de az autoimmun betegségek egy része is
A szervezet D-vitamin szintje a leghatékonyabban mértékletes napozással növelhető. A napfényben szegény hónapokban pedig táplálékkiegészítőkkel, vagy akár szoláriumozással is megszerezhető a szükséges D-vitamin szint.
Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy jó néhány étel is tartalmaz D-vitamint. Némelyik étel nem is keveset, ugyanakkor, ahogy az a lenti táblázatból is látszik, a magyarok ezekből – talán a tojás kivételével – általában keveset fogyasztanak. A táblázatban az NE, a Nemzetközi Egységet jelöli. A felnőttek ajánlott napi bevételi szintje 2000 NE körül alakul.
Magas D-vitamin-tartalmú ételek listája
Élelmiszer | D-vitamin-tartalom |
Lazac, friss, vadon halászott | 600-1000 NE/100 g |
Lazac, friss, tenyésztett | 100-250 NE/100 g |
Lazackonzerv | 300-600 NE/100 g |
Szardíniakonzerv | 300 NE/100 g |
Makrélakonzerv | 250 NE/100 g |
Tonhalkonzerv | 236 NE/100 g |
Tőkehalmájolaj | 400-1000 NE/teáskanál |
Shiitake gomba, napon aszalt | 1600 NE/100 g |
Shiitake gomba, friss | 100 NE/100 g |
Tojássárgája | 20 NE/sárgája |
(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)
Arról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.
A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.