• Az egészségünk megőrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy megfelelő legyen a D-vitamin bevitelünk.

  • A magas D-vitamin tartalmú ételek fogyasztásával sokat segíthetünk a szervezetünknek.

A D-vitamin megítélése rengeteget változott az elmúlt néhány évben, méghozzá pozitív irányba. Kiderült, hogy nem pusztán a kalcium felszívódására – s így például a csontok egészségére – hat jótékonyan, hanem a hiánya számos betegség kialakulásáért is felelős. Már bizonyítottan ezek közé tartozik többféle rákos megbetegedés, egyes szívbetegségek, de az autoimmun betegségek egy része is

A szervezet D-vitamin szintje a leghatékonyabban mértékletes napozással növelhető. A napfényben szegény hónapokban pedig táplálékkiegészítőkkel, vagy akár szoláriumozással is megszerezhető a szükséges D-vitamin szint.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy jó néhány étel is tartalmaz D-vitamint. Némelyik étel nem is keveset, ugyanakkor, ahogy az a lenti táblázatból is látszik, a magyarok ezekből – talán a tojás kivételével – általában keveset fogyasztanak. A táblázatban az NE, a Nemzetközi Egységet jelöli. A felnőttek ajánlott napi bevételi szintje 2000 NE körül alakul.

D-vitamin tartalmú ételek

Magas D-vitamin-tartalmú ételek listája

Élelmiszer D-vitamin-tartalom
Lazac, friss, vadon halászott 600-1000 NE/100 g
Lazac, friss, tenyésztett 100-250 NE/100 g
Lazackonzerv 300-600 NE/100 g
Szardíniakonzerv 300 NE/100 g
Makrélakonzerv 250 NE/100 g
Tonhalkonzerv 236 NE/100 g
Tőkehalmájolaj 400-1000 NE/teáskanál
Shiitake gomba, napon aszalt 1600 NE/100 g
Shiitake gomba, friss 100 NE/100 g
Tojássárgája 20 NE/sárgája

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Arról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.