A Kneipp-féle gyógykúrákat még az 1800-as években dolgozták ki. A módszer eredetileg nem pusztán vízkezeléseket alkalmaz, de a legfontosabb elemét a vízgyógyászat adja.

A termálfürdők szolgáltatásai között sok helyen találkozhatunk a Kneipp előtagot viselő kezelési módokkal. Ezek Sebastian Kneippről kapták a nevüket. Az 1800-as években élt német lelkész ugyanis egy speciális, vízre alapozott kezelési módszert dolgozott ki. Ennek eredete, hogy amikor Kneipp TBC-ben megbetegedett, akkor korabeli vízgyógyászati módszerekkel kúrálta ki magát. Ezen felbuzdulva kezdetben a szűkebb környezetének kezdett tanácsokat adni, majd Európa-szerte ismertté vált a módszere.

Kneipp a vízkezelések és a zuhanyok technikáját később kibővítette egyéb eljárásokkal is, például légkúrákat, edzőkúrákat is javasolt, de táplálkozási tanácsokat is kidolgozott és fontosnak tartotta a napozást is. Jelenleg a Kneipp-féle kezelések során általában zuhanyokat, borogatásokat, leöntéseket, medencében végzett gyakorlatokat alkalmaznak.

A vízkezelések koncepciója arra épül, hogy ha a bőrön keresztül a szervezet különböző hőfokú vízzel találkozik, akkor annak jótékony hatása lehet az egész szervezetre. Leegyszerűsítve a módszer lényege az, hogy a hideg víz az ereket összehúzza, hőt von el a testtől, az erek kitágulásával pedig kellemes meleg árasztja el a kezelt testrészt. Felismerte, hogy számos idegvégződés is található a bőrben, így ezek a kezelések közvetve az egész idegrendszerre hatnak. A Kneipp-kúráknak így kedvező hatásuk lehet a szívműködésre, a légzésre, az anyagcserére, az immunrendszerre.

 

Kneipp a hozzá forduló betegeknek ajánlotta a reggeli, harmatos fűben való mezítláb járkálást. Ennek továbbfejlesztett változatai a Kneipp taposómedencék: egy speciális sekély medencébe 16 fok körüli vizet töltenek, az aljára pedig köveket tesznek. Ebben sétálgatva pedig természetes módon masszírozódnak a talpak. Ez jó hatással van a láb vérkeringésére, erősíti az érfalakat.

A termálfürdők közül – a teljesség igénye nélkül – Kneipp medence található:

a mosonmagyaróvári Flexum Termálfürdőben

Hévízen a Tófürdőben

Kisújszálláson a Kumánia Gyógyfürdőben

Az egyes fürdőkről további részleteket olvashat a linkekre kattintva.