• A jód fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást segítő hatása ülőfürdő formájában is érvényesül.

  • Milyen esetekben érdemes ilyen ülőfürdőt venni?

A jódos, vagy a terméknév alapján betadine-os ülőfürdőként ismert házi kezelési módot általában a sebészek ajánlják a végbéltájékot érintő műtétek után. Ez egyébként nem pusztán népgyógyászati praktika, ugyanis egy néhány évvel ezelőtti kutatás a végbélműtéten átesett betegeknél vizsgálta az ülőfürdő hatékonyságát. Ebben arra jutottak, hogy már a sima meleg vizes ülőfürdőt vevők is kevesebb fájdalomról és gyorsabb gyógyulásról számoltak be – az ülőfürdő napi kétszeri alkalmazása esetén.

ülőfürdő

A Betadine-nal, azaz a jód oldattal pedig ez a gyógyulási folyamat felgyorsítható. Ahogy korábban a jódos gyógyvizek kapcsán is írtuk, maga a jód ugyanis fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást segítő, keringésjavító hatással rendelkezik. Könnyen felszívódik a bőrön keresztül és segíti az ödémák megszüntetését. Pajzsmirigy-túlműködés esetén viszont nem javasolt a használata. A végbelet érintő műtéteken kívül a jódos ülőfürdőt aranyér, nőgyógyászati (gombás) fertőzések, felfázások esetén is szokták ajánlani. Alkalmazható végbéltáji sipolyok kezeléséhez is, de gyulladásos bélbetegségnél magát a fisztulát nem fogja begyógyítani.

A jód szavatossága könnyen ellenőrizhető, ugyanis alapesetben sötétbarna, bordó színű. Amennyiben múlik a hatékonysága, akkor “kivilágosodik”. Az ülőfürdő hatékonysága is a szín alapján ellenőrizhető. Ideális esetben annyi Betadine oldatot kell adni a fürdőhöz, hogy a víz enyhén rózsaszínű legyen. Az ajánlott fürdési idő 5-10 perc.

Magára az ülőfürdő kivitelezésére két módszer kínálkozik. A kényelmesebb megoldás, ha a kádat langyos vízzel csípőtájékig feltöltjük, majd ehhez adagoljuk a Betadine-t. A kényelmetlenebb módszer esetén pedig egy nagyobb lavórban kell ücsörögni, ennek az előnye, hogy kevesebb jódoldatot kell használni.

Ennyire felhígított állapotban egyébként a jód nem szokott fogni. Amire még fontos figyelni, hogy a betadine-os ülőfürdőt mindig frissen kell készíteni, és egyszer használható az ülőfürdőhöz használt víz.

A kamillás fürdő hatásáról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.