• Érdemes kihasználni a nyári időszakot, mert a napfény hatására termelődő D-vitamin hasznosul a leghatékonyabban.
  • Mennyit kell napozni a kellő D-vitaminszint eléréséhez?

A D-vitamin termelődése szempontjából a mostani számít a legideálisabb időszaknak. A napfény meredek beesési szöge miatt ugyanis az UV-B sugárzás hatására ilyenkor képződik legkönnyebben D-vitamin a bőrben. A természetesen képződő D-vitamin fő előnye a táplálékkiegészítők formájában bevitt vitaminhoz képest pedig az, hogy kétszer annyi ideig tartja magasan a vér D-vitamin szintjét.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az ibolyántúli sugárzáson (UV) belül csak az UV-B hatására termelődik a szervezetben D-vitamin, az UV-A-nak nincs ilyen hatása. Sőt, az utóbbi felelős a korai ráncosodásért és egyesek szerint a rosszindulatú bőrrákért is. Már csak ezért is fontos, hogy olyan fényvédő szert használjunk, amely az UV-A és az UV-B sugarak ellen egyaránt véd.

Ilyenkor nyáron komoly dilemmát jelent, hogy mekkora az a napozási mennyiség, ami még biztosan nem okoz károsodást a bőrben, pláne nem leégést, de már fedezi a szervezet D-vitamin szükségletét. Egy amerikai professzor, Michael Holick dolgozott ki erre egy szabályt. Összesítette azt, hogy a különféle szélességi körökön és évszakokban mennyi ideig kell napfénynek érnie a bőrt a szükséges D-vitaminszint eléréséhez.

Fontos a bőrtípus is, Magyarországon a lakosság többsége a 2-es, vagy 3-as bőrtípussal rendelkezik. Előbbieknek fehér bőrűek, a napon tartózkodva könnyebben leégnek, utóbbiak nehezebben égnek le és fokozatosabban tudnak barnulni.

Magyarország területén a nyári hónapokban 8 és 11 óra között az érzékenyebb bőrűeknek 15-20 perces, a kevésbé érzékenyeknek 20-30 perces napon tartózkodás is elegendő. 11 és 15 óra között ez 5-10 perc, illetve 15-20 perc. 15 és 18 óra között pedig 15-20 perc, illetve 20-30 perc ez az időszak.

Fontos definiálni, hogy mit jelent ez a „napon tartózkodás”. Holick professzor szerint ilyenkor a testfelületnek legalább a negyedét közvetlenül érnie kell a napsugárzásnak. Miután a testen belül minden bőrfelület ugyanúgy alkalmas az UV-B sugárzás „fogadására”, ezért például nem feltétlenül kell az arcot napoztatni, sőt… Az arc ugyanis csak a testfelület 9 százalékát adja, ráadásul amúgy is több napfény éri, mint a többi testfelületet, ezért Holick kifejezetten kerülendőnek tartja az arc napoztatását!

Hogy mit javasol? Lényegében bármelyik másik testrészt. A karok ugyanis a testfelület 18 százalékát, a has és a mellkas szintén 18 százalékát, a lábak 36 százalékát, a hát pedig megint csak 18 százalékát adják. Azaz nyáron, napsütéses időben pusztán a lábak napoztatásával is fedezhető a D-vitamin szükséglet.

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)