• Az egyik gyógyvízfajta segíthet megelőzni a székrekedést és az epeutak betegségeit.
  • Egy másik gyógyvízfajta az emésztést könnyítheti meg.
  • Ihatnak gyógyvizet a kisgyerekek?

Az egyik tévéműsorban az ivókúrához alkalmas gyógyvizek hatásáról volt szó. Ebben elmagyarázták, hogy miben különböznek a glaubersós és a kénes, vagy más néven szulfátos gyógyvizek. Általánosságban a gyógyvizek rendszeres fogyasztásuk mellett segíthetnek a székrekedés, illetve ennek kapcsán az aranyér megelőzésében. Van olyan glaubersós gyógyvíz, amelynek fogyasztásával az epeutak „rendben tarthatók”, az epebetegségek megelőzhetők, ugyanakkor a méregtelenítő és anyagcserét gyorsító tulajdonsága miatt fogyókúrák során is használható.

gyógyvízA kénes gyógyvizeknek akkor van kedvező hatásuk, amikor valaki például túlzottan sokat evett, ugyanis megszünteti a teltségérzetet, a puffadást. A kénes vizek az emésztést segítő hatásukat azzal érik el, hogy serkentik a gyomorsav képződését. Étkezést előtt 1-2 órával fogyasztva viszont éppen, hogy csökkenti a gyomorsav képződését, így például a refluxban szenvedők panaszait enyhítheti.

A műsorban elhangzott az is, hogy van már kifejezetten kisgyerekeknek szánt glaubersós gyógyvíz is. Ez a hasfájós, székrekedéses babáknál alkalmazható, s nem kell káros mellékhatásoktól tartani.

Miután az ivókúrához is alkalmas gyógyvizeknek általában nem túl kellemes az íze, vagy éppen az illata, ezért a fogyasztásukkal kapcsolatos praktikus tippeket is elmondtak. Keserűvizeknél érdemes a fogyasztás után egyből meginni egy sima csapvizet, vagy ásványvizet, ami elviszi a gyógyvíz „ízét”. A kénes, erős illatú gyógyvizeknél pedig érdemes lehet bent tartani a levegőt a vízivás közben, a kellemetlen szagot így nem érezzük, az ízük pedig viszonylag kellemes ezeknek a gyógyvizeknek.

A gyógyvizek hőfokának fontosságáról (fürdőkúra esetén) szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.