• A 38-39 Celsius fokos gyógyvizek fájdalomcsillapító hatása erősebb lehet, viszont egyes betegségeknél az ennyire meleg víz többet árthat, mint használ.
  • Meszesedés, porckopás esetén is jobbak a hűvösebb hőfokú gyógyvizes medencék.

Korábbi cikkünkben egy reumatológus szakorvos magyarázta el, hogy a gyógyfürdőkben miért fontos odafigyelni a víz hőfokára. Ezek közé tartozik például az a nem túl köztudott ok is, hogy ha valaki hosszú időt tölt el egy nagyon meleg – 38 Celsius fokos, vagy melegebb – vizű medencében, akkor leeshet a vérnyomása. Emiatt pedig akár el is ájulhat.

Van azonban más oka is annak, ami miatt a betegségüket gyógyfürdőben kúrálóknak fontos figyelembe venniük a medence hőfokát. Például ezek közé tartozik, hogy a túl meleg gyógyvíz fellobbanást okozhat az idült gyulladásos betegségek esetén, ezen belül is az ízületi problémáknál. Emiatt az ilyen problémával küszködőknek mindenképpen a hűvösebb vizű medencéket érdemes preferálniuk.

gyógyvízSzintén a kevésbé meleg medencéket kell(ene) választani a degeneratív ízületi elváltozások – például meszesedés, porckopás – esetén. Ilyenkor ugyanis fontos, hogy a beteg mozogjon, tornagyakorlatokat is végezzen a vízben, amihez nem ideálisak a 38-39 Celsius-fokos medencék, hiszen ezeknél már önmagában a hőhatás is megterheli a szervezetet.

Persze a melegebb víznek is megvan a pozitív tulajdonsága, hiszen ezeknek erősebb az ingerhatásuk, mozgásszervi betegek gyakran arról számolnak be, hogy jobban csökkenti a fájdalmukat. Emiatt olykor a szakorvosok a különböző hőfokú vizek kombinálását rendelik el. Például a melegebb vizű medencében negyedórás tartózkodást írnak elő, majd ezt követően a hűvösebb medencében valamivel hosszabb időt mozgással egybekötve. Így egyszerre aknázható ki a kétféle fürdőkúra előnyös hatása.