• Az elmúlt években több autoimmun betegség esetén is felvetődött, hogy kapcsolat lehet a szervezet D-vitamin ellátottsága és az immunrendszer működése között.
  • Ezek közé tartozik a reumatoid artritisz is.
  • Megnéztük, hogy egy D-vitaminnal foglalkozó professzor és egy amerikai kutatás mire jutott ezzel kapcsolatban.

Sokízületi gyulladásnak, reumás ízületi gyulladásnak és reumatoid artritisznek is hívott betegségnél az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító hártyát, amely emiatt gyulladttá válik. A folyamat általában kétoldali, azaz mindkét csuklót, vagy mindkét térdet, vagy mindkét bokát érinti. A tünetek közé tartozik az ízületek fájdalmassá, duzzadttá, merevvé válása, idővel az ízületek torzulása.

A szervezet D-vitamin szintjének és a reumatiod artritisznek a kapcsolatának vizsgálata – sok más autoimmun betegséghez hasonlóan – manapság szinte slágertémának számít. A D-vitaminnal kapcsolatos kutatások terén az egyik legnagyobb szaktekintélynek számító Michael Holick professzor is megemlíti a reumatoid artritiszt „A nélkülözhetetlen D-vitamin” című – magyarul is megjelent – könyvében.

Ahogy írja: „a D-vitamin hiánya számos nem specifikus tünettel jár, például izomgyengeséggel, valamint különféle izom-, csont- és ízületi fájdalmakkal, amelyek összefügghetnek az autoimmun betegségekkel, köztük (…) a reumás ízületi gyulladással.” Majd így folytatja: „A reumás ízületi gyulladással küszködő, D-vitamin-hiányos pácienseknél a hiány kezelése javította az izmok működését, és enyhítette a csontokban és ízületekben fellépő fájdalmakat”.

napsütésMichael Holick 2010-ben írta az említett könyvet. Három évvel később publikálták egy olyan kutatás eredményét, ami szintén a betegség és a D-vitamin kapcsolatával foglalkozott. A Harvard Egyetem kutatói több mint 200 ezer nő adatait gyűjtötték össze (a reumatoid artritisz ugyanis a nőknél sokkal gyakoribb, mint a férfiaknál – szerk). Az egyik csoport egészségügyi adatait 1976-tól, a másik csoportét 1989-től gyűjtötték. Egészségi állapotukat összevetették az őket érő UV-B sugárzás (ennek révén keletkezik a bőrben D-vitamin – szerk) szintjével, aminek mértékét a lakóhelyük alapján becsülték meg.

Az 1976-tól megfigyelt csoporton belül az északon élőkhöz képest 21 százalékkal kisebb volt a reumatoid artritisz előfordulásának a gyakorisága azoknál, akik az Egyesült Államok déli, napfényes vidékén laktak.. A kutatás azonban felemás eredményt hozott, ugyanis az 1989 óta követett csoportnál nem látszódott ilyen különbség.

A kutatók szerint viszont az utóbbira magyarázatot adhat, hogy az Egyesült Államokban a 90-es évektől terjedt el rohamosan a fényvédő krémek használata, illetve a napsugárzás veszélyeinek túldimenzionálása. Mindenesetre emiatt ez a kutatás nem „perdöntő”, de azért jelzi, hogy valamiféle kapcsolat lehet a szervezet D-vitamin szintje és az immunrendszer működése között.

Szabad-e gyógyfürdőbe menni reumatoid artritisz esetén? Megkérdeztük a Harkányi Gyógyfürdő főorvosát.