Egyik olvasónk arra volt kíváncsi, hogy reumatoid artritisz esetén szabad-e gyógyfürdőbe menni. Megkérdeztük a Harkányi Gyógyfürdő reumatológus főorvosát.

A reumatoid artritisz – más néven sokízületi gyulladás, vagy reumás ízületi gyulladás – a szervezet gyulladásos megbetegedése, ami elsősorban az ízületeket érinti. A betegség során ízület belhártyája megduzzad, az ízület körüli szövetek pedig károsodnak. Az autoimmun betegség aktív szakaszában fizikai nyugalom szükséges, viszont a nyugalmi időszak beálltával az ízületeket gyógytornával kell kezelni.

Egy ilyen betegségben szenvedő olvasónktól kaptunk levelet, amelyben arról érdeklődik, hogy részt vehet-e gyógyvizes fürdőkúrán? Továbbá kíváncsi volt arra is, hogy az autoimmun betegségek esetén – mint amilyen ez is – nem árthatnak-e egyes gyógyvizek?

Harkányi Gyógyfürdő

Gyógyfürdőzés reumatoid artritisz esetén?

Ezzel kapcsolatban dr. Toronyi Adrienne-t, a Harkányi Gyógyfürdő reumatológus főorvosát kerestük meg. A doktornőtől megtudtuk, hogy a harkányi gyógyvíz úgy általánosságban a mozgásszervi betegségek kezelésére ajánlott. Konkrétan a reumatoid artritisz esetén a gyulladásos aktivitás mértéke és a beteg aktuális állapota alapján a reumatológus szakorvos tudja eldönteni, hogy a beteg részt vehet-e fürdőkúrán. Továbbá azt is, hogy a fürdőkúra keretein belül milyen kezeléseket kaphat.

„Az autoimmun betegségek esetén nem egy-egy gyógyfürdő vize lehet káros a betegségre, hanem a nem megfelelően alkalmazott gyógyvíz használat” – teszi hozzá dr. Toronyi Adrienne, aki szerint ezért a gyulladásos betegségekben szenvedőknek a gyógyfürdőzés megkezdése előtt javasolt szakorvos tanácsát kérni.

Tetszett a cikk? Hívd fel rá az ismerőseid figyelmét is!