Tegnap írtunk arról, hogy hatékonyság tekintetében miben különböznek az egyes gyógyvíz-típusok. (Ide kattintva olvashatnak arról, hogy melyik gyógyvíz milyen betegség esetén ajánlott). A magas szén-dioxid tartalmú vizek például elsősorban a kardiológiai betegségek kezelése során hatékonyak, a kénes gyógyvizek pedig egyes bőrbetegségek és az ízületi problémák esetén lehetnek hasznosak.

Összegyűjtöttük, hogy néhány ismert hazai gyógyfürdő vize melyik típusba tartozik. Ahogy látszik, sok esetben vannak átfedések, azaz egy-egy gyógyvíz akár többféle csoportba is besorolható. Jó példa erre a zalakarosi víz, amelynek egyszerre magas a jód és a bróm, valamint a kéntartalma. A hévízi gyógyvíz pedig radonos, de enyhén kénes is.

Gyógyvizes medence Zalakaroson

Gyógyvizes medence Zalakaroson

Jódos-brómos gyógyvizek: Cserkeszőlő, Csokonyavisonta, Győr, Debrecen, Hajdúszoboszló, Igal, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza-Sóstófürdő, Zalakaros.

Kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos vizek: Balf, Bogács, Bükkszék, Gyula, Makó, Mezőtúr, Orosháza-Gyopárosfürdő.

Kénes gyógyvizek: Balf, Bogács, Budapest: Lukács és Rudas Fürdő, Eger, Harkány, Hévíz, Mezőkövesd, Parád, Zalakaros.

Konyhasós gyógyvizek: Cserkeszőlő, Orosháza-Gyopárosfürdő, Kiskunmajsa, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza-Sóstófürdő, Sárvár, Szigetvár.

Radioaktív (radonos) gyógyvizek: Budapest: Gellért és Rudas Fürdő, Eger, Hévíz, Miskolctapolca.

Szénsavas vizű: Balatonfüred.