A különféle gyógyvizek a laikusok számára sokszor egyformának tűnhetnek. Ugyanakkor az összetételük jelentősen befolyásolja azt, hogy milyen betegségek, egészségügyi panaszok esetén lehetnek a leginkább hatékonyak.

Ennek ellenére azért nem mindig egyszerű pontosan meghatározni, hogy kinek melyik a víz ajánlható. Egyrészt azért, mert két, azonos csoportba tartozó gyógyvíz hatása között is lehetnek eltérések, hiszen a vizek sok egyéb más összetevőt is tartalmaznak. Másrészt egyénileg is lehetnek eltérések, érzékenységek: sokszor előfordul, hogy két, egészen hasonló összetételű víz közül valaki egy egyiket jóval hatékonyabbnak érzi. Arról nem is beszélve, amikor valaki a gyógyvíz egyik összetevőjére allergiás. Ettől függetlenül azért nagy vonalakban hatékonyság szerint is lehet csoportosítani a gyógyvizeket.

gyógyvíz

Melyik víztípus mire jó?

Brómos-jódos gyógyvizek: reumatológiai megbetegedések, stresszes állapotok elmulasztása, alvászavarok, jódhiány, pajzsmirigy-alulműködés, gyulladásos betegségek.

Kloridos, magas sótartalmú gyógyvizek: nőgyógyászati megbetegedések, bőrbetegségek.

Kéntartalmú gyógyvizek: bőrgyógyászati betegségek (különösen pikkelysömör és ekcéma), ízületi problémák.

Radioaktív (radonos) gyógyvizek: anyagcsere betegségek, hormonzavarok, reumatológiai betegségek, ivókúraként emésztőrendszeri betegségek.

Szén-dioxid-tartalmú gyógyvizek: kardiológiai betegségek, magas vérnyomás, stresszoldás.

Ide kattintva olvashatnak arról, hogy melyik fürdőhelyen milyen víztípus található.