Természetes módon kevés helyen érhető el a szénsavas fürdő, viszont a szénsavas kádfürdő sok gyógyfürdő és termálhotel kínálatában megtalálható.

Természetes szénsavas gyógyfürdőből nagyon kevés van. Hazánkban a legismertebb talán a Balatonfüredi Szívkórházban működő szénsavas fürdő. Ezt azonban a szívbetegségekben szenvedők rehabilitációja során használják, külső látogatók számára nem nyitott. Maga a természetes szénsavas víz amúgy sem a legideálisabb fürdőforrás, hiszen ezek viszonylag hidegek, ezért melegíteni kell a vizet. A szénsavas forrásáról ismert erdélyi Borszék településen is melegített vizű szénsavas fürdő található. Nem véletlen, hogy mind a füredi, mind a borszéki víznek elterjedtebb az ivókúrához való használata. (A balatonfüredi forrásvízről ide kattintva olvashat).

szénsavA szénsavas fürdőnek azonban rendkívül kedvező élettani hatása van, elsősorban értágító, keringést fokozó tulajdonsága ismert, ezért is használják a szívinfarktus és a szív- illetve érműtétek utókezelése során. Ezen felül csökkenti a vérnyomást, gyorsítja a sebgyógyulást, a lábszárfekély tüneteit enyhíti. A szén-dioxid stimulálja a légzőközpontot, így mélyebbé válik a légzés is az ilyen fürdőkezelések során. Nem csak betegségek kezelésére alkalmas, ugyanis stresszoldó hatása is ismert.

A szénsavfürdő mesterséges formája nagyon sok gyógyfürdőben elérhető, ráadásul a szénsavas kádfürdős kezelésekhez – orvosi javaslatra – OEP-támogatás is igénybe vehető. Ahogy már többször is írtuk, az OEP nem finanszírozza a kezelések teljes költségét, ezért valamekkora önrészt fizetni kell a szénsavfürdő után is. Például Bükfürdőn és Zalakaroson kezelésenként 300 forintot, a Harkányi Gyógyfürdőben 500 forintot, Hévízen a Hotel Aquamarinban 370 forintot, a miskolctapolcai Aquaterápiában pedig 350 forintot. Aki jogosult támogatásra, annak érdemes beszereznie orvosi javaslatot, ugyanis a szénsavas kádfürdőkezelés teljes ára 2-3000 forint alkalmanként.