A jódos gyógyvizeknek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatásuk, a kénes vizek belélegezve tágítják az ereket, ami a keringési rendszer működését segíti.

Amennyiben rövidre akarnánk zárni a címben feltett kérdést, akkor azt mondhatnánk, hogy a szagukban. A jelentős kéntartalmú gyógyvizeknek ugyanis jellegzetes, messziről érezhető “illatuk” van. A kénes és jódos vizű gyógyfürdőink között azonban a szervezetre gyakorolt hatásukban is akadnak eltérések.

A kénes szagra visszatérve: amennyiben érezzük, az már eleve jót jelent, ugyanis az ilyen gyógyvizek többféleképpen hatnak. Egyrészt a fürdőkúrák során a bőrön keresztül felszívódva, másrészt a légutakon keresztül a szervezetbe jutva. Sőt, a kéntartalmú vizeknek van egy harmadik – és meglehetősen elterjedt – felhasználási módja: ivókúrák során, az emésztőrendszerből is fel tudnak szívódni. Belélegezve értágító hatásuk van, és így javítják a szív vérellátását. Ízületi problémák esetén azért előnyös a kénes gyógyvíz használata, mert a kén beépül a porcszövetekbe, ami a kopásos panaszok esetén enyhíti a tüneteket. Számos bőrbetegség esetén is gyógyhatású lehet a kénes gyógyvíz, ezek közül is kiemelkedik a pikkelysömörös betegek életminőségére gyakorolt kedvező hatása.

Harkányi Gyógyfürdő

Harkányi Gyógyfürdő

A jódos gyógyvizeknek általában jelentős a brómtartalmuk is. Utóbbi elsősorban nyugtató, stresszoldó hatásáról ismert. A jód annyiban hasonlít a kénhez, hogy a belélegezve is hat, sőt a légutakon keresztül hatékonyabban tud bekerülni a szervezetbe, mint a bőrön át. Értelemszerűen az ilyen vizek – főleg belsőleg – alkalmasak a jódhiányos állapotok és betegségek kezelésére. Fürdőkúraként pedig elsősorban a gyulladáscsökkentő hatásuk jelentős. A jódos vizek segítik az ödémák felszívódását, enyhítik a húgyhólyag- és a petefészek gyulladást, sőt az ízületi gyulladásokat is. A kénes vizekhez hasonlóan ezt is alkalmazzák ivókúrákhoz.

Az Igali Fürdő új fedett medencerésze

Az Igali Fürdő új fedett medencerésze

Hol találhatók ilyen gyógyvizek? Kénes vizű Budapesten a Lukács és a Rudas Gyógyfürdő, az ország többi részén a balfi, egri, harkányi, hévízi, mezőkövesdi, parádi gyógyvíz. Jelentős a jód- és a brómtartalma a cserkeszőlői, a debreceni, a hajdúszoboszlói, az igali és a mosonmagyaróvári termálvizeknek.

A kénes vízzel végzett ivókúráról ide kattintva, a pikkelysömör harkányi gyógyvizes kezeléséről pedig itt olvashat bővebben. Arról, hogy miért jelenthet gondot a gyógyvizek “túladagolása”, itt talál egy cikket.