Krónikus nyaki- és deréktáji fájdalmak esetén vizsgálták az orvosok a hajdúszoboszlói gyógyvízben végzett súlyfürdő-kezelések hatékonyságát.

A víz alatti súlyfürdő magyar találmány és éppen 60 éves. Moll Károly hévízi reumatológus szakorvos dolgozta ki a módszert még 1953-ban. Apróbb változtatásokkal mind a mai napig az akkori rutinok alapján végzik a kezeléseket, amelyek a porckorongok betegségei, idegzsábák, gerincferdülés, a csípő- valamint a térdízület merevsége esetén lehetnek eredményesek.

A súlyfürdő különösen hatékony lehet, ha gyógyfürdőben alkalmazzák, hiszen ilyenkor az egészségügyi problémák enyhülését a gyógyvíz is segíti. Egy néhány évvel ezelőtt, Hajdúszoboszlón végzett orvosi vizsgálat igazolta, hogy nem csak feltételezésről van szó. Debreceni, miskolci és budapesti idegsebészek a Hungarospa Gyógyfürdő segítségével a súlyfürdő hatását vizsgálták krónikus nyak- és derékfájásban szenvedő betegeknél. Ezt megelőzően ugyanis ezeknek a betegségeknek a súlyfürdős kezeléséről nem készült klinikai vizsgálat.

A vizsgálatban 72 nyaki és ágyéktáji discopathiában (ez a csigolyák közötti porc károsodásával, degenerációjával járó betegség) szenvedő páciens vett részt. A betegek egyik fele kapott a nyaki, vagy az ágyéki területre ható súlyfürdő-kezelést a gyógytorna és elektroterápia mellett. A betegek másik fele viszont csak az utóbbi kettőben részesült. Mindenkinél teljes körű kivizsgálást és MR-diagnosztikát végeztek a kezelések előtt, majd három hónappal később.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a betegek, akik gyógyvízben végzett súlyfürdő-kezelésben részesültek, mindenféle szempontból javuló eredményeket mutattak, még a kezelés után három hónappal is, amit az ismételt MR-vizsgálatok is igazoltak. A kontrollcsoportban, azaz azoknál a betegeknél, akik mindössze elektroterápiában és gyógytornában részesültek, csak részben és kisebb mértékű javulást tapasztaltak.

A vizsgálat tehát igazolta, hogy krónikus nyak- és derékfájdalmaknál alkalmas a súlyfürdő a fájdalmak csökkentésére és hozzájárul az ízületek mozgékonyabbá tételéhez, összességében az életminőség javításához.

A súlyfürdő ellenjavallatairól ide kattintva olvashat.