• Szóba jöhetnek-e a gyógyvizes kezelések discopathia esetén?

  • Nagyon is, az egyik gyógyfürdő vize különösen hatékony lehet, a fürdőkezelések közül pedig igen jó hatása van a súlyfürdőnek.

Sajnos a kifejezetten gyakori gerincproblémák közé tartozik a discopathia (ejtsd: diszkopátia), ami a csigolyák közötti porckorong kopásos eredetű megbetegedését jelenti. Bár akár fiatalabb korban is előfordulhat, de tipikusan az 50 év felettieknél jelentkezik a betegség. Az életkor előrehaladtával ugyanis a porckorongok víztartalma, rugalmassága csökken, ezáltal sérülékenyebbekké válnak.

A discopathia kialakulásának okai között megtalálható a veleszületett hajlam is, azonban a legtöbb esetben valamilyen külső hatás tehető érte felelőssé. Ezen a téren a fizikai és a szellemi munkát végzők egyaránt érintettek lehetnek. Az erős, egyoldalú fizikai megterhelés, a gerinc sérülése, a túlsúly, a gerincet érő tartós vibráció (például munkagépek kezelőinél) is ott lehet az okok között. A nyaki gerincet érintő discopathia hátterében pedig sokszor az ülőmunka áll.

A panaszok közé tartozhat az adott terület (nyaki, háti, agyéki gerincszakasz) fájdalma, merevsége, a mozgástartomány akár jelentősebben is beszűkülhet, előfordulhat rossz, kényszeres testtartás. A nyaki discopathia esetén akár fejfájás, szédülés is jelentkezhet.

Fürdőkezelések discopathia esetén

Felvetődhet kérdésként, hogy a gyógyfürdők, illetve a fürdőkben elérhető fürdőgyógyászati kezelések mennyiben segíthetnek? A magas ásványianyag-tartalmáról ismert bükfürdői gyógyvíz javallatai között megtalálható a discopathia, így az ottani fürdő különösen ajánlható a betegeknek. Ugyanakkor már önmagában az úszás is kedvező hatású lehet, így bármelyik fürdő, uszoda felkeresése javasolható.

A fürdőgyógyászati kezelések közül szóba jöhet a vízalatti gyógytorna, a tangentoros kádfürdős kezelés, az orvosi gyógymasszázs és egyes elektroterápiás kezelések. A végére hagytuk az egyik leghatékonyabb fürdőkezelést ennél a problémánál: a súlyfürdőt. Utóbbi javallatai között az első helyen áll a discopathia.

Discopathia gyógyfürdő gyógyvíz diszkopátiaA súlyfürdőnek ezt a hatását már a módszert az 1950-es években, Hévízen kidolgozó dr. Moll Károly is felismerte. Néhány évvel ezelőtt pedig egy hajdúszoboszlói orvosi kutatásban külön is vizsgálták a kérdést.

Ennek során nyaki és ágyéki discopathiához kapcsolódó nyaki és derékfájdalmak esetén tesztelték a súlyfürdős kezelés hatékonyságát a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben. A betegek egyik fele elektroterápiás kezelésben és gyógytornában, a másik fele ezeken felül súlyfürdőben is részesült. Az utóbbi csoportba tartozók fájdalmai jelentősen csökkentek, javult az életminőségük. Ráadásul mindez tartósnak bizonyult, ugyanis a három hónappal később végezett kontrollvizsgálat során is fennállt ez a kedvező hatás.