• A gyógyfürdőkben elérhető fürdőgyógyászati kezelések közül az egyik kifejezetten hatásos lehet a nyaki fájdalom esetében.

  • Ezt egy néhány évvel ezelőtti orvosi kutatás is igazolta, amit a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végeztek.

Élete folyamán a lakosság 13 százalékánál jelentkezik nyaki fájdalom és 50 százalékuknál a panaszok visszatérő jellegűek. Azaz meglehetősen széles kört érint ez a kellemetlen probléma. Azonban a fürdőgyógyászati eljárások közül a súlyfürdő javallatai között többféle, nyaki eredetű probléma is megtalálható.

Ezek közé tartozik a nyakszirti idegfájdalom, a krónikus nyakfájdalmak, valamint a nyaki gerincből eredő migrénes fejfájás is. Ráadásul a súlyfürdő ezen a területen meglévő hatékonysága nem pusztán a betegek kedvező tapasztalataiból ered, hanem néhány évvel ezelőtt egy kontrollált, nyomkövetéses orvosi vizsgálattal is igazolták.

Ennek során – budapesti, debreceni és miskolci szakorvosok összefogásával – a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben zajlottak a vizsgálatok. Összesen 72 olyan beteget vontak be a vizsgálatba, akik nyak- vagy derékfájdalmakkal küszködtek (nyaki és ágyéki discopathiával). A betegek felét tették ki a nyaki fájdalomban szenvedők.

nyaki fájdalomA csoport egyik fele elektroterápiás kezelésben, továbbá gyógytornában részesült. A másik fele az elektroterápián és gyógytornán kívül súlyfürdős kezelést is kapott. A súlyfürdő első alkalommal 10 percig, majd további 14 alkalommal 15 percig tartott.

Segített-e a kezelés a nyaki fájdalmon? Nagyon is. Az eredmény ugyanis az volt, hogy a nyaki fájdalommal, valamint a derékfájással küszködő betegek közül a súlyfürdős kezelésben is részesülő páciensek minden szempontból javuló eredményt produkáltak. Csökkent a fájdalmuk, javult az életminőségük. Ráadásul ezt nemcsak közvetlenül a kezeléseket követő vizsgálatok során tapasztalták, hanem a három hónappal később végzett kontroll idején is fennállt a hatás. A pusztán elektroterápiában és gyógytornában részesülő betegcsoport javulása jóval enyhébb volt, valamint nem is bizonyult tartósnak.

Érdekességként megemlítjük, hogy bár a gerinc nyújtására alkalmas különféle eszközöket már a középkorban is alkalmaztak, maga a súlyfürdő magyar találmány, dr. Moll Károly és felesége dr. Hoffmann Ilona dolgozta ki a módszert a hévízi kórházban még az 1950-es években.

súlyfürdő HajdúszoboszlóA súlyfürdős kezelés során a betegeket indifferens hőfokú vízben felfüggesztik a gerinc egyes szakaszainak nyújtása céljából. Mindig szakorvos határozza meg a felfüggesztés helyét (nyak, hónalj, vagy mindkettő), illetve azt, hogy használjanak-e plusz súlyt. A nyaki fájdalom esetében egyébként nyaki felfüggesztést szoktak alkalmazni és általában nincs szükség plusz súlyra. A kezelés a különféle – lényegüket tekintve hasonló – szárazföldi megoldásoknál azért hatékonyabb, mert a meleg víz segíti az izmok ellazulását, valamint amennyiben gyógyvízben végzik, akkor a víz kedvező hatása is érvényesül.

Ide kattintva további információkat olvashat a súlyfürdő hatásáról.

Itt pedig arról olvashat, hogy discopathia esetén mely fürdőkezelések jöhetnek szóba.