• Amennyiben túl meleg vizű medencében hosszú időt töltünk, akkor el is ájulhatunk.
  • Magas vérnyomás esetén melyik hőfokú medencét érdemes választani?
  • Egy szakorvos elmagyarázza, hogy miért fontos odafigyelni a gyógymedencék hőfokára.

Nagyon nem mindegy, hogy a betegek melyik hőfokú medencét használják a gyógyfürdőkben. Ennek a hátteréről Urbancsok Judit Ágnes reumatológus szakorvos, a Gyulai Várfürdő gyógyászati részlegének a vezetője beszél a cikk végén található videóban.

Az érdekes rész 3:45-től kezdődik, ahol a szakember elmondja, hogy minden gyógyfürdőben különböző hőfokú gyógyvizes medencéket kell kialakítani. Fontos ugyanis, hogy legyen egy indifferens hőfokú medence, ami magyarán a 34-35 Celsius fokos medencéket jelenti. Ugyanis ez az a vízhőfok, ami nem gyakorol hatást a betegek vérkeringésére, tehát se föl, se le nem viszi a vérnyomásukat.

Ez azért lényeges, mert a gyógyfürdőkben kezelt betegek közül sokaknak van valamilyen szív- és érrendszeri betegsége, különösen magas vérnyomása. Az indifferens hőfokú medencét viszont az enyhébb fokú szívbetegek és a magas vérnyomásos betegek is használhatják.

Gyógyvizes úszómedence GyulánAkinek nincs ilyen problémája, az nyugodtan beülhet a 38 Celsius-fokos vizű medencébe is. Viszont nekik nagyon kell arra figyelniük, hogy ebben a melegebb medencében ne töltsenek 20-30 percnél hosszabb időt. Ez a hőfok ugyanis nagyon intenzív vérnyomáscsökkenést tud előidézni, ami abból adódik, hogy a meleg víz kitágítja az ereket. Amennyiben valaki hosszú ideig tartózkodik ennyire meleg vízben, akkor könnyen előfordulhat, hogy a medencéből való kijövetelkor elájul.

A főorvos beszél arról is, hogy a Várfürdőben termálvizes úszómedence is elérhető, ami nagyon ritka, a fürdők döntő többségében ugyanis „sima vízzel” töltik fel az úszómedencét. A 28-30 Celsius-fokos úszómedence azoknak jó, akiknek mozgásszervi problémájuk van, de mivel nem tudnak intenzíven úszni, ezért a klasszikus, 25 Celsius-fok körüli úszómedencét kellemetlenül hidegnek találnák. Amúgy a doktornő a térdízületi betegségben szenvedőknek nem is úszást, hanem gyaloglást javasol a gyulai gyógyvízzel töltött úszómedencében.