• A gyógyvíz lazítja az izmokat, csökkenti az izomgörcsöket és fájdalomcsillapító hatású.
  • Elvileg tehát jót tehet a porckorongsérves betegeknek.
  • Szabad-e gyógyfürdőbe menni és mire kell odafigyelni?

A porckorong egy rostos gyűrű, ami a gerincoszlopot alkotó csigolyák között helyezkedik el. A porckorongsérv, vagy más néven gerincsérv esetén az ezt kitöltő kocsonyás anyag kiboltosul, rosszabb esetben kiszakad. A fájdalmas betegséggel küszködök körében gyakran felvetődik a kérdés, hogy mehetnek-e gyógyfürdőbe, illetve a gyógyvíz nem árt-e a betegségnek?

A betegek a meleg vizes fürdőzés után – különösen enyhébb porckorongsérv esetén – általában a tüneteik enyhüléséről számolnak be. A gyógyvíz részben a hőhatás, részben a benne lévő anyagok miatt izomlazító, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. Különösen a kénes gyógyvizek ismertek a fájdalmat csökkentő és a porcokat erősítő tulajdonságukról.

porckorongsérvSzakemberek szerint ugyanakkor fontos, hogy a porckorongsérves betegek ne görbe háttal ücsörögjenek a medencében, hanem ügyeljenek a helyes testtartásra a vízben is, mozogjanak, óvatosan tornázzanak. A nem túlzottan meleg termálvizek esetében jó lehet az úszás is, azon belül is a helyesen végzett mellúszás.

Ugyanakkor a porckorongsérves betegek komplett fürdőgyógyászati ellátást is igénybe vehetnek, akár OEP-támogatás mellett is. Ilyen esetben a gyógyvizes medencefürdő a kezelésnek csak az egyik eleme. A szakorvos ezen felül előírhat gyógytornát, víz alatti gyógytornát, orvosi gyógymasszázst, víz alatti vízsugármasszázst (ami tangentorként is ismert), illetve enyhébb esetekben súlyfürdőt. A fürdőkezeléseknek szerepe lehet a porckorongműtéteket követő utókezelés során is. Viszont például a súlyfürdővel ilyen műtétek után várni kell legalább 6 hetet.

Tehát a címben feltett kérdésre válaszolva: lehet porckorongsérv esetén gyógyfürdőbe menni, de erről előtte a kezelőorvossal beszélni kell. Ideális esetben pedig érdemes komplex fürdőgyógyászati kezelést igénybe venni.

Tapasztalatok szerint a porckorongsérv esetén kedvező hatása lehet – a teljesség igénye nélkül – az Agárdon, Hévízen, Kehidakustányban, Mezőkövesden található gyógyvizeknek.