• Egy amerikai urológus szerint, amennyiben valaki napi szinten 2 liter, vagy több jeges teát iszik, akkor nála növekedhet a vesekő kialakulásának a veszélye.

  • Parázni azért nem kell, mert ez csak nagy mennyiségű jeges tea fogyasztása esetén igaz.

  • Az urológus javasol olyan italt is, aminél még nagy mennyiség fogyasztása esetén sincs ilyen kockázat.

A vesekő megelőzésének az egyik kulcsát jelenti a megfelelő folyadékfogyasztás. Ez alsó hangon napi 2 liter folyadékot jelent, de a gyakorlatban azért az ennél magasabb bevitel az ideális. Emiatt sokan vásárolják a jeges teákat, amelyek egyrészt viszonylag olcsók, másrészt a szénsavas üdítőitalokhoz képest egészségesebb választásnak tűnnek, ami tulajdonképpen igaz is.

jegestea

Vesekő kialakulása: az ice tea is felelős lehet?

Egy ismert amerikai urológus, John Milner viszont ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a vesekőre hajlamos embereknél a nagy mennyiségű jeges tea fogyasztása éppen ellenkezőleg hathat, azaz növelheti a kövek kialakulásának a valószínűségét. A szakember szerint ezt az ilyen üdítők magas oxálsav-tartalma okozza, ami kicsapódik a vese által kiválasztott vizeletből és vesekő kialakulásához vezethet.

Azt fontos hangsúlyozni, hogy kifejezetten nagy mennyiség, azaz legalább napi 2 liter ice tea, vagy kizárólagosan ilyen italok fogyasztásakor áll fenn ez a kockázat. Ennél kisebb mennyiség esetén a szakember szerint nem kell a vesekő kialakulásának a megnövekedett kockázatától tartani.

Az urológus szerint egyébként – nem túl meglepő módon – leginkább a víz ajánlható a megfelelő folyadékbevitel fedezésére. Szerinte a vizet akár citrommal is lehet ízesíteni, a citrusfélék levében található anyagok ugyanis gátolják a vesekövek kialakulását, illetve növekedését.

Alkalmazható-e a gyógyvíz porckorongsérv esetén? Ide kattintva olvashatja el erről szóló cikkünket.