• A gyógyfürdők, gyógyvizek javallatainál és ellenjavallatainál gyakran használjuk a krónikus szót.

  • De mit is jelent valójában az, hogy egy betegség krónikus?

Idézünk néhány korábbi cikkünkből. “Elsősorban krónikus gyulladások kezelésére alkalmazták a sárvári fürdősót”. “A zalakarosi gyógyvíz(…) krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésére is alkalmas”. “A Bechterew-kórban, ami a gerinc ízületeinek krónikus gyulladását jelenti, 30-40 ezren szenvednek”.

Ahogy látható, sokat emlegetjük a krónikus szót. Viszont a félreértések elkerülése végett érdemes tisztázni, hogy mi is a krónikus szó jelentése.

A krónikus betegségek tipikus jellemzője, hogy lassan fejlődnek ki és ha nem is gyógyíthatatlanok, de nagyon sokáig elhúzódnak. Amennyiben rövidebben akarjuk kifejezni, akkor a krónikus annyit tesz, hogy hosszan tartó. Egyébként ugyanazt jelenti, mint az idült, az ellentéte pedig az akut (más szóval heveny).

Régebben a krónikus szinonimájaként használták a megrögzött szót is, méghozzá megrögzött betegség formában, ma már azért furcsán néznének ránk, ha így emlegetnénk.

Maga a szó a – görög eredetű, de – latin chronicus szóból ered, viszont már az 1800-as években is a krónikus írásmódja volt használatban a magyar közbeszédben. Az orvosi nyelvben tovább tartotta magát a chronicus, de az elmúlt 50 évben már az orvosok is áttértek a magyarosított változatra.

krónikus jelentése gyógyfürdő

Ahogy a korábban említett példákból is látszik, a gyógyfürdők esetében leginkább a krónikus gyulladások kapcsán emlegetjük sokat ezt a szót. Ezekről érdemes azért annyit tudni, hogy jellemzően fellángolásra hajlamos betegségekről van szó. (A fellángolás azt jelenti, hogy a teljesen tünetmentes, vagy csak enyhébb panaszok felerősödnek és akár lázas állapot is előállhat). A meleg gyógyvizes fürdőzés és a gyógyvizes kezelések általában az ilyen krónikus gyulladások esetében csak a nyugalmi időszakban alkalmazhatók. Amikor a betegség fellángolt, aktív, akkor nem javasolt a meleg vizes fürdőzés.