• A bükkszéken feltörő Salvus gyógyvíz szabályozza a gyomorsav termelődését.

  • A gyógyvíznek ezt a – gyomorégést enyhítő – hatását már az 1930-as években felismerték.

A legrégebbi és a legismertebb hazai gyógyvizek közé tartozik a bükkszéki víz. A településen az 1930-as években találtak kőolajat, valamint ezzel párhuzamosan termálvizet. A környéken élők kijártak a kúthoz és azt tapasztalták, hogy a különös ízű víz nemcsak a szomjukat, hanem a gyomorégésüket is csillapítja.

Ennek a felfedezésnek is köszönhető, hogy Bükkszéken feltörő vizet felhasználva nemcsak fürdőt építettek, hanem gyakorlatilag ezzel párhuzamosan megkezdték a víz palackozását is. Ez kapta nem sokkal később a Salvus márkanevet.

Korábban már írtunk arról, hogy Salvus víz hatása nagyon sokrétű. Ivókúra formájában is többféle panasz esetén szokták alkalmazni és ezen belül is talán a gyomorsav termelődését szabályozó hatása a legismertebb.

Ez nem véletlen, a lenti hirdetés egy 1955-ös napilapból származik, már ekkor a gyomorégést megszüntető tulajdonságát kiemelve hirdették az alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos Salvus vizet:

Salvus gyomorégés gyomorsav

A gyógyvíz étkezés közben fogyasztva fokozza a gyomorrsav termelődését, ezáltal segíti az emésztést és így megelőzhető vele a teltségérzet és a puffadás. Étkezés előtt 1-2 órával fogyasztva viszont csökkenti a gyomornedv elválasztását. Ezért abban az esetben, ha valaki gyomorsavtúltengéssel küszködik, akkor éhgyomorra, a főétkezések előtt ajánlott – lassan kortyolva – 1-2 deciliter Salvus víz elfogyasztása. Ennek a tulajdonságának köszönhetően segíthet enyhíteni a refluxos panaszokat is.

A Salvus vizes inhalálásról ide kattintva olvashat!