• Számos légzőszervi betegségnél hatékony lehet a Salvus vizes inhalálás az allergiás náthától kezdve a tüdőgyulladásig bezárólag.

  • A bükkszéki gyógyvíz belélegezve többféle módon is alkalmazható, akár speciális inhalátorral is.

  • Összegyűjtöttük ezeket a megoldásokat, illetve adunk tippet is.

A Heves megyei Bükkszéken feltörő víz a legnagyobb múltra visszatekintő hazai gyógyvizek közé tartozik. A kezdetektől fogva nem kizárólag fürdőkúrákhoz használják, hanem már az 1930-as évek óta palackozzák is. Később ez a palackozott víz kapta a Salvus márkanevet.

A rendkívül magas ásványi-anyag tartalmáról ismert Salvus víz egyik fontos tulajdonsága, hogy nem pusztán ivókúra formájában, hanem belélegezve, inhalálva is hatásos. Kiegészítő kezelésként sokan alkalmazzák – többek között – a legkülönfélébb légúti gyulladások, asztma, tüdőgyulladás, COPD kiegészítő terápiájához, de sokat segíthet a Salvus vizes inhalálás az allergiás eredetű nátha esetében is.

A bükkszéki gyógyvíz hatása annak köszönhető, hogy a belélegzett apró sórészecskék megtapadnak a légzőszervek nyálkahártyáján és ott fejtik ki a gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásukat. Ahogy már egy 1970-es években megjelent orvosi szaklapban is írták: „A Salvus gyógyvíz jó hatású a légutak elhúzódó hurutos megbetegedéseinek gyógyításában. A mélyebb légutak nyálkahártyájára porlasztva juttatva — mint inhalálás — gyógyhatását fokozottan fejti ki, mert az ásványi alkatrészek felszívódása a nagy kiterjedésű légzőfelületről gyorsan megy végbe.”

Hogyan inhaláljunk Salvus vízzel?

A Salvus víz légutakba való bejuttatására több módszer is kínálkozik, nyilván a panaszok jellegétől és súlyosságától függ, hogy kinek melyiket érdemes alkalmaznia. Az egyszerűbb otthoni megoldások közé tartozik a gyógyvíz befújása a szájba, illetve az orrba. Ehhez kereskedelmi forgalomban is kapható egy „Salvus gyógyvíz permet” és egy „Salvus orrspray” nevű termék. Utóbbi, tehát az orrspray nyilván elsősorban az orrot és az orrmelléküreget érintő panaszok esetén javasolható.

Megoldást jelenthetnek az inhalatóriumok, vagy inhaláló kamrák. Ilyen például a bükkszéki fürdőben is található. Itt egy kis helyiségbe porlasztják be a gyógyvizet, ahol a sókamrákhoz hasonlóan a páciensek egy meghatározott időt, jellemzően negyed órát töltenek. Ezek az inhaláló kamrák különösen előnyösek lehetnek a gyerekek esetében.

Salvus vizes inhalálásA Salvus vizes inhalálás ugyanakkor akár házilagosan is megoldható inhalátor segítségével. Ilyenkor a fürdőszobát érdemes inhalatóriumnak kinevezni, ahol egy speciális készülékkel a levegőbe lehet juttatni a megvásárolt palackozott gyógyvizet. Azért érdemes a fürdőszobát választani ehhez a megoldáshoz, mert egy kisebb helyiségben érhető el igazán a megfelelő koncentráció a belélegzéshez. Ráadásul amennyiben a szobában porlasztanánk a gyógyvizet, akkor a magas ásványianyag-tartalom miatt egy fehér lerakódás képződne bútorokon.

Fontos azt is tudni, hogy akármelyik ultrahangos párásító nem alkalmas a gyógyvizekhez. Aki használt már ilyen készüléket, az tapasztalhatta, hogy még a keményebb csapvíz is kihívást jelenthet ezeknek az eszközöknek (illetve szobában alkalmazva ekkor is jelentkezik a fehéres lerakódás a csapvíz kalcium-tartalma miatt), a Salvus vízzel ezeket a gépeket tönkretehetjük. Ugyanakkor kaphatók olyan párásító készülékek, amelyekbe bátran lehet a magas ásványianyag-tartalmú gyógyvizeket is tölteni.

A Salvus víz gyomorégés esetén történő alkalmazásáról itt olvashat.