• Főként a magas ásványianyag-tartalmú termálvizek és gyógyvizek kaphatók orrspray kiszerelésben is.

  • A termálvizes orrspray enyhülést hozhat az orr és az orrmelléküregek hurutos állapotai esetén.

A fürdőkúraként a gyógyvizek a víz fizikai tulajdonságai révén is hatnak az emberi szervezetre, valamint az víz összetevői a bőrön keresztül felszívódva is kifejtik a hatásukat. Sokan talán nem is gondolnák, de a medencében ülve a gyógyvíz párája belélegezve is hatékony, ennek oka az, hogy a gyógyvizek egyes összetevői – különösen a kén és a jód – a tüdőn keresztül is jó hatékonysággal szívódik fel. Továbbá a légutakra is kedvezően hat a gyógyvízpárás környezet.

Nem véletlen, hogy egyes gyógyfürdőkben úgynevezett inhalatóriumokat is kialakítanak. Ezekben a helyiségekben gyógyvizet porlasztanak a levegőbe és ezt lélegzik be a páciensek. Ennek kiegészítő kezelésként kedvező hatása van a különféle légzőszervi betegségeknél, az asztmánál, a légúti gyulladásoknál.

Egyes termálvizeket kis praktikus orrspray formájában is forgalomba hoznak. Hazai és külföldi (főleg francia) készítményeket egyaránt lehet kapni a patikákban. Ezektől nyilván nem várható olyan hatás, mint a gyógyvizes medencében, vagy az inhalatóriumban való üldögéléstől, ugyanakkor egyes, kifejezetten az orrot és az orrmelléküregeket érintő panaszoknál érdemes lehet egy próbát tenni.

termálvizes orrsprayA termálvizes orrspray-től milyen panaszok esetén várható enyhülés?

Leginkább az orr és a melléküregeinek hurutos megbetegedéseinél. A termálvizes orrspray nedvesíti az orr nyálkahártyáját, ezáltal elősegíti a letapadt, beszáradt nyák, valamint az váladék kiürülését. Ezen felül alkalmazható allergiás panaszok esetén, valamint a dohányosoknál is. Az adagolás készítményenként eltérő lehet.

Mindezek mellett a gyógyvizes, termálvizes orrspray segít kitisztítani az orrjáratot és megszüntetni az orrdugulást. Ugyanakkor aki szimplán csak orrmosó tulajdonsága miatt keres ilyen készítményt, annak igazából elegendő lehet egy egyszerű tengervizes orrspray is. Utóbbiak ugyanis lényesen olcsóbbak, mint az igazi termálvízzel, vagy pláne gyógyvízzel töltött társaik.