• Belélegezve elsősorban a légúti betegségeknél fejtik ki a kedvező hatásukat a gyógyvizek, de akár egyéb egészségügyi problémák esetén is előnyös lehet az alkalmazásuk.

  • Főleg a jódos és a kénes vizű gyógyfürdőket, továbbá a Bükkszéken található gyógyvizet lehet kiemelni ebből a szempontból.

Már csak azért is jó dolog gyógyfürdőbe járni, mert a medencék körül – beltéren és kültéren egyaránt – kellemes, párás mikroklíma veszi körül az embert. Egyes légúti panaszoknak már önmagában ez a párás levegő is jót tehet, ugyanakkor a gyógyvizek belélegezve többféleképpen is hatnak.

Eleve a gyógyvizekben találhatók olyan összetevők, amelyek nemcsak a bőrön keresztül tudnak bejutni a szervezetbe, hanem belélegezve, a tüdőn keresztül is hatékonyan felszívódnak. A legtipikusabbnak ebből a szempontból a jódos és a kénes gyógyvizek számítanak, mindkettő belélegezve is kedvezően hat. A jód esetében ez gyulladáscsökkentő tulajdonságot jelent, a kénnél pedig értágító hatást, ami javítja a szív vérellátását.

Emellett egyes fürdőkben inhalációs kezelésekre is lehetőség van. Ilyen például a budapesti Gellért Gyógyfürdő, a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, de talán ezen a téren a legismertebb Bükkszékfürdő, illetve maga a bükkszéki gyógyvíz. Az utóbbi inhalatóriumában végzett vizsgálatok alapján a nagy koncentrációjú gyógyvizes pára a krónikus légzőszervi betegségek, köztük a COPD esetén is javította a betegek állapotát. Ezen felül felső légúti gyulladások, asztma, tüdőgyulladás kiegészítő kezelésére is alkalmas.

gyógyvíz belélegezveA tapasztalatok szerint a gyógyvizes inhalálás az allergiás nátha tüneteit is csökkentheti. Ugyanúgy egyébként, ahogy a tengerparti sós levegő is sokaknak enyhíti, vagy el is mulasztja a szénanátháját. Viszont pont egyes bükkszéki vizsgálatok mutatták ki, hogy a gyógyvizes inhalálás azért jobb hatású, mint a szimpla sós vizes kezelés. Mindezek mellett pedig akár a termálvizes orrspray-k használatát is érdemes lehet megfontolni.