• A medencehasználat után jelentkező viszketés, amit esetleg még kiütések megjelenése is követ.

  • Egy többnapos termálfürdős üdülés szempontjából igazi rémálom az ilyen.

A viszketés egy fájdalommal vetekedő kínzó érzés, ami minden esetben valaminek a tünete. Okozhatja bőrbetegség, valamilyen belső szervi probléma, vagy éppen allergia, illetve valamilyen érzékenység. A legrosszabb, hogy ilyenkor egy ördögi kör indulhat el: viszketés, vakarás, bőrgyulladás, viszketés, vakarás, még komolyabb bőrgyulladás…

A gyógyvizes, termálvizes, vagy a szimpla csapvízzel töltött medencék használata után jelentkező viszkető érzésnek több oka is lehet. Az egyik ilyen a víz valamely összetevőjével szembeni érzékenység, allergiás tünet. Sokan tapasztalják, hogy például egyes gyógyfürdők látogatása után kiütések jelennek meg rajtuk, más fürdők esetében nem. Vagy éppen a balatoni fürdőzés után (a Balaton vizében lévő algák miatt) lesznek kiütésesek, de a gyógyfürdők nem okoznak náluk problémát – esetleg pont fordítva.

Ilyen esetben ki kell tapasztalni, hogy a víz melyik összetevője okozhatja a viszketést, bőrkiütést, vagy akár allergiavizsgálat is szóba jöhet. Például miközben a tapasztalatok szerint a kénes gyógyvizek számos bőrbetegség esetén – például ekcémánál –  igen kedvező hatásúak, addig sokaknak kénallergiájuk van és kiütésesek lesznek a magas kéntartalmú termálvizektől. Egyébként általánosságban az a tapasztalat, hogy akiknek egyéb allergiás panaszuk is van – például pollenallergia – azoknál nagyobb eséllyel jelentkezik a fürdőzések után is valamilyen allergiára utaló tünet.

termálfürdő bőrviszketésAmennyiben többnapos üdülés alatt jelentkezik a probléma, akkor megoldást jelenthet a medenceváltás. A legkisebb termálfürdőket leszámítva ugyanis többféle vízzel töltik a medencéket, vannak gyógyvizes medencék, illetve olyanok, amelyeket más – nem gyógyvíz-minősítésű – termálforrásból, vagy éppen a közműhálózatról látnak el vízzel. Amennyiben a gyógyvizes medence használata után viszketés jelentkezik, akkor jobb híján érdemes megpróbálkozni a többi medencével.

A klóros víz is okozhat viszketést

A rossz hír az, hogy a “nemgyógy” medencék is okozhatnak bőrviszketést. Ezeknek a vizét ugyanis az esetek többségében klórral fertőtlenítik. Márpedig a klór sokaknál bőrirritációt okoz. Nem véletlen, hogy újabban egyre több termálfürdőben legalább a gyerekmedencék vizét klórmentes megoldással fertőtlenítik, hiszen a kicsiknek érzékenyebb a bőrük.

Akiknek alapból érzékeny a bőrük, azoknak pusztán a meleg víz is kiszáríthatja annyira a bőrüket, hogy viszkető érzést tapasztalnak miután kijöttek a vízből. Számukra a bőrgyógyászok azt szokták javasolni, hogy a fürdőzés után minél hamarabb használjanak hidratáló krémet.

bőrviszketés krémezés fürdőA fürdőzést követően a kéz- és lábujjaik között érzett viszketés akár gombás fertőzésre is utalhat. Ez úgy előzhető meg, hogy a medencehasználat után alaposan szárazra kell törölni ezeket a bőrfelületeket.