• A nyilvános ivókútból ingyen vehetünk vizet Hévízen.

  • A víz leginkább helyben fogyasztva hatásos, szabályozza a gyomorsav és az epesav termelődését, de fontos betartani a napi ajánlott mennyiséget.

Jó néhány hazai gyógyvíz nemcsak fürdőkúra formájában, hanem belsőleg fogyasztva is hatékony lehet. Ez a felismerés egyébként nem mindig volt ennyire magától értetődő. Miközben például Németországban már az 1800-as években elterjedtek voltak a gyógyvizes ivókúrák, addig nálunk ennek sokáig nem igazán volt hagyománya.

Egy német orvos, Friedrich Eckert, aki az 1860-as években járt Hévízen, rá is csodálkozott erre a monográfiájában. Ahogy írja: “csak kivételesem isszák a vizet és erről a használatáról semmi említésre méltót nem jegyeztek fel”. Azért néhány évtizeddel később már változás történt ezen a téren, 1909-ben Schulhof  Vilmos hévízi fürdőorvos már langyosan, vagy melegen fogyasztva, a bél- és veseműködés fokozására ajánlotta a gyógyvizes ivókúrát.

Az első időken egyébként egy technikai probléma hátráltatta a hévízi ivókúrák elterjedését, nem tudták ugyanis egyszerűen megoldani azt, hogy a fürdőzők által is használt gyógytóból higiénikusan vételezzenek belsőleges fogyasztásra vizet. Ehhez egy külön berendezést eszkábáltak, amihez egy 8,5 méteres cső tartozott, azonban a szerkezet a tó mélyére zuhant és évekkel később, 1952-ben búvárok hozták a felszínre. Az ivókúrához használt víz kivételét végül külön kút fúrásával oldották meg.

Hévíz ivókúra gyógyvízA hévízi gyógyvíz ivókúraként való használata a legendás hévízi főorvos, Moll Károly idején lendült fel igazán. 1936-ban ezt írta a témáról: “Meg kell még emlékeznem az ivókúráról, amelynek gyógyjavallatait karlsbadi sóval, vagy anélkül az emésztő traktus betegségei, egyszerű ivókúráknál pedig a rheumás és köszvényes betegségek képezik.” Moll azt is hamar felismerte, hogy a víz hatékonyságában nagy szerepet játszik a víz radontartalma is.

Utóbbi miatt nem érdemes palackozva forgalomba hozni a hévízi gyógyvizet, ugyanis a radongáz három nap alatt lebomlik. Hévízi vizet egyébként a néhány évvel ezelőtt felújított, a városközpontban lévő ivókútból bárki ingyen vételezhet, a kis ivócsarnok reggel 7 és este 7 között tart nyitva.

A hivatalos ajánlás szerint az ideális ivókúra két, vagy három hétig tart és naponta – lassan kortyolgatva – maximum 15 milliliter iható testsúly-kilogrammonként, azaz egy 70 kilós embernek maximum 1 liter gyógyvizet szabad fogyasztania, egész napra elosztva.

Hévíz termálfürdőA hévízi víz segíti a gyomorsavképződés szabályozását, akár túl sok, akár túl kevés gyomorsav esetén. Epebántalmaknál hidegen csökkenti, melegen fogyasztva növeli az epesav-kiválasztást. Légúti hurutos megbetegedéseknél is gyorsíthatja a gyógyulást és megelőzi a vesekő képződését. Nem ajánlott viszont a fogyasztása a máj és epeutak, valamint a gyomor- és a bélrendszer aktív gyulladása és pajzsmirigy-túlműködés esetén.