• A radontartalmú gyógyvizek fájdalom- és gyulladáscsökkentő tulajdonságukról ismertek.

  • Fürdőkúra, ivókúra során, valamint belélegezve is érvényesül a hatásuk.

A radon egy vízben nagyon jól oldódó nemesgáz, aminek az „erejét” az általa kibocsátott alfa-sugárzás adja. Ettől nem kell megijedni, mert nagyon kis dózisokat jelent még a magasabb radontartalmú gyógyvizeknél is. A radioaktivitás káros hatásai tehát nem, viszont a stimuláló, kedvező tulajdonságai már érvényesülnek ezeknek a gyógyvizeknek.

A radonnak alapvetően kétféle pozitív hatása ismert: fájdalom- és gyulladáscsökkentő. A radonos vizek ivókúra, fürdőkúra és inhalatórium (légzés terápia) során is alkalmazhatók. Mind a bőrön, mind a tüdőn keresztül könnyen felszívódik. A szervezetbe került radon döntő hányadát gyakorlatilag egyből kilélegezzük, a fennmaradó rész pedig négy nap alatt teljesen kiürül a szervezetből.

A radonos fürdőkezeléseknek, ivókúráknak egyébként csak a víz feltörésének a helyszínén van értelme, ugyanis ez a nemesgáz rendkívül gyorsan elillan. A radonos gyógyvizeket már csak ezért sem szokták palackozni. Fontos megemlíteni, hogy az orvosi vizsgálatok szerint ezek a vizek serkentik a pajzsmirigy működését, ezért pajzsmirigy-túlműködés esetén nem ajánlott a használatuk.

A radonos gyógyvizek nem túl gyakoriak Magyarországon. Budapesten a Gellért és a Rudas, az ország többi részén pedig az egri, a hévízi és a miskolctapolcai fürdőkben találhatunk ilyen termálvizeket. A legmagasabb radontartalmat a Rudas forrásaiban mérték, a többi fürdő vize gyengén radioaktív.

Radonaktivitás-koncentráció egyes fürdőkben (nCi/l)

Rudas Fürdő – Diana forrás 22 700, Rákóczi forrás 10 850, Mátyás forrás 6660

Rudas FürdőEgri Termálfürdő – 1870-2510

Egri törökfürdőHévíz, Tófürdő – 0,280

Hévíz termálfürdőMiskolctapolca, Barlangfürdő – 0,220-0,350 (Megjegyzés: hivatalosan nem számít gyógyvíznek).

Miskolctapolcai Barlangfürdő