• A köszvény kellemetlen és sokakat érintő betegség.

  • A kezelése során egyes gyógyvizek belsőleg fogyasztva és fürdőkúra formájában is szóba jöhetnek.

A köszvény egy olyan anyagcsere-megbetegedés, amelyet az ízületekben és egyéb szövetekben kicsapódott – húgysavat tartalmazó kristályok által okozott – rohamokban jelentkező gyulladás jellemez. A húgysavkristályok a szövetekben lerakódhatnak és az adott helyen kemény csomók is kialakulhatnak. Ráadásul a betegség más szerveket (vese és szív-és érrendszer) is érinthet.

A megemelkedett húgysavszint fontos provokáló tényezője a betegségnek. Ugyanakkor a magas szérumhúgysavszint önmagában még nem jelent köszvény betegséget. Szerencsére az időben felismert köszvény, illetve a magas húgysavszint viszonylag könnyen kordában tartható purinszegény diétával és gyógyszerekkel. Felvetődhet ugyanakkor, hogy a gyógyvizeknek lehet-e szerepük a köszvény kezelésében?

Köszvény esetén a gyógyvizek alkalmazása meglehetősen nagy múltra tekint vissza. A legendás hévízi orvos, Moll Károly ezt idézi egyik írásában: „1795-ből pedig Babocsay J. dr.-nak maradt fenn egy határtalan lelkesedéstől átitatott beadványa Zala vármegyéhez, amelyben Hévíz rendkívüli gyógyhatását magasztalja és boldognak, szerencsésnek mondja a vármegyét, melynek területén egy ilyen természeti kincs van, melynek a vize gyógyítja a köszvényt és az inak szakadtságát.”

Köszvény esetén fontos ajánlás a bőséges folyadékfogyasztás, amelynek során a cukros italok és az alkohol kerülendő. Viszont csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, tea fogyasztható. Ráadásul az alkalikus gyógyvizek kitűnőek a húgysavszint csökkentésére, így például a Balfi, a Parádi kénes és a Salvus víz fogyasztása is javasolható. Szintén jó hatású a budapesti Rudas fürdő ivócsarnokában elérhető Juventus forrás vize. Utóbbi radonos gyógyvíz és általános tapasztalat, hogy a radonos vizek fokozzák a húgysav kiválasztását.

Mire kell ügyelni a gyógyvizek ivókúraként történő fogyasztásakor? Az említett gyógyvizeknek lehet hashajtó hatása, ezért köszvény esetén mindenképpen legyenek óvatosak. A kiszáradás ugyanis kerülendő, ebben az esetben ugyanis megugrik a vér húgysavszintje.

pohár gyógyvíz köszvény

Mindezeken túl több hazai gyógyfürdő vizének javallatai között is megtalálható a köszvény. A radonos vizű fürdőink (pl. Hévíz) mellett ide tartozik például a bükfürdői, a celldömölki, a demjéni, gunarasfürdői, a mezőkövesdi, a nagyatádi és a zalakarosi fürdők gyógyvize is.