• Nem mindig egyszerű a közfinanszírozott szakorvosi rendelésekre bejutni, ezért felvetődhet a címben olvasható megoldás.

  • Erre nincs mód, de annyiból nem is baj, hogy sokkal egyszerűbb az adott gyógyfürdő szakorvosát felkeresni.

Mindenki, aki érvényes egészségbiztosítással rendelkezik, jogosult fürdőgyógyászati kezelések igénybevételére is. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) évente kétszer 15 alkalmas fürdőkezelést támogat, ami napi négyféle kezelést foglal magában. (Bizonyos esetekben növelhető a kezelései alkalmak száma). A betegeknek ilyenkor is kell önrészt fizetniük, de ennek a mértéke jóval kedvezőbb, mint a teljes ár.

A kezeléseket szakorvos írhatja fel és felvetődhet a kérdés, érdemes-e emiatt magánrendelést felkeresni? A jelenlegi szabályozás alapján nem. Csak finanszírozott egészségügyi szolgáltatás keretében írhatók fel a NEAK által támogatott fürdőkezelések, magánrendelésen nem. Illetve az a szakorvos sem írhatja fel, aki csak „pro familia” ellátásra jogosult (magának és közeli hozzátartozójának írhat beutalót).

Az adott egészségügyi probléma jellegétől függően a fürdőkezeléseket reumatológus, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, fizikoterápiás és traumatológus szakorvos írhatja fel. A 18 év alattiak csoportos gyógyúszására kicsit eltérő szabály vonatkozik. Szakorvosi javaslat alapján a gyermek háziorvosa, bizonyos esetekben pedig az iskolaorvos is felírhatja a gyógyúszást.

Tehát akkor hogyan juthatunk el egy támogatott fürdőkúrára? Több megoldás van. Az egyszerűség kedvéért nézzünk egy mozgásszervi problémát. A háziorvosunk ír beutalót a reumatológiai szakrendelésre és amennyiben ott indokoltnak tartja a doktor, akkor a kiszemelt gyógyfürdőben elérhető kezeléseket felírja. Ennél zökkenőmentesebb megoldásnak tűnik, ha a beutalóval már eleve az adott gyógyfürdő reumatológusát keressük fel.

Fürdő és fürdő között ezen a téren nagyok a különbségek. Sok helyen háziorvosi beutalót kérnek a reumatológiai rendelésükre, néhol időpontot is kell foglalni. Egyes helyeken – ebből van a kevesebb – nem kérnek beutalót és időpontfoglalást sem, bármikor felkereshető a fürdőben dolgozó szakorvos, aki felírja a kezeléseket.

Összefoglalva: ha megvan, melyik gyógyfürdőbe mennénk, tájékozódjunk, hogy náluk mik a gyakorlat. Magánrendelést pedig nem érdemes felkeresni azzal a céllal, hogy írjanak fel nekünk NEAK-támogatott fürdőkezeléseket.