• Évente kétszer 15 alkalommal vehetők igénybe a támogatott fürdőgyógyászati kezelések.

  • Azonban van két eset, amikor ettől el lehet térni, méghozzá felfelé.

A magyarországi gyógyfürdőben többféle fürdőkezelés is elérhető a társadalombiztosítás, egészen pontosan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (röviden NEAK) támogatásával. Amennyiben a szakorvos indokoltnak látja a fürdőkúrát, akkor a kezelések után a betegnek csak önrészt kell fizetnie. Azaz nincs ingyen ilyenkor sem a fürdőkezelés, de az ára kedvezőbb.

A támogatott fürdőkezelések közé tartozik a medencefürdő (magyarán a gyógyfürdő belépő), a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, a gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a vizes csoportos gyógytorna, illetve a komplex fürdőgyógyászati ellátás. Ebbe a körbe tartozik, de picit más szabályok vonatkoznak a 18 év alattiak csoportos gyógyúszására, illetve a mofettára.

A társadalombiztosítás által támogatott fürdőkezeléseket érvényes TAJ kártyával lehet igénybe venni és most jön a lényeg: napi négyféle gyógykezelés vehető igénybe – főszabály szerint – 15 alkalommal és évente kétszer. Sokan talán nem tudják, de ezen belül évi kétszeri 15 alkalomból lehet akár 20 alkalom is. Méghozzá két esetben:

  • Amennyiben a kezeléseket felíró szakorvos ezt indokoltnak tartja. Ez eléggé gumiszabálynak tűnik, de a törvény szerint lehetősége van erre a doktornak, csak indokolnia kell. Egyébként az orvos akár a 15-nél kevesebb alkalmat is felírhat, ha éppen azt látja jónak, a minimum ezen a téren 6 alkalom.
  • A másik eset a baleseti és a műtéti utókezelés. Ezeknél ugyanis főszabály szerint a komplex fürdőgyógyászati ellátás 20 alkalomból áll. Itt már azt kell indokolni, ha ennél kevesebbet írnak fel. (A műtétek utáni fürdőzési tudnivalókról itt írtunk bővebben).

Berekfürdő termálfürdő

Van két speciális eset is, amelyeknél a fentiektől kicsit eltérő szabályok érvényesek. A 18 év alattiak csoportos gyógyúszása esetén ugyanis önrészt sem kell fizetni, valamint az alkalmakat is máshogy számolják. Náluk a kúra 26 hétig tarthat és maximum 52 kezelésből állhat. A gyógyúszások száma tanítási időben heti kettő, tanítási szünet alatt napi kettő is lehet.

A mofetta, azaz a szén-dioxidos gyógygázfürdő pedig csak a természetes feltörési helyeken – Mátraderecskén és Parádfürdőn – vehető igénybe támogatással és naponta egy kezelésre van mód.