• Több hazai gyógyfürdő elektroterápiás kezelései között is megtalálható az úgynevezett iontoforézis.

  • Milyen kezelést takar ez a furcsa elnevezés?

Az iontoforézis egy olyan, kisfrekvenciás árammal végzett technológiát jelöl, aminek segítségével bizonyos hatóanyagok juttathatók a szervezetbe a bőrön keresztül. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a krémet, vagy gélt a bőrre kenik, arra pedig egy villamos áramkör egyik elektródja kerül, míg a másik elektródot a test átellenes oldalára rögzítik. Az egyenáram keltette villamos tér hatására a gyógyhatású anyagok a sértetlenül maradó bőrön és az érfalakon át a krémből a vérbe áramlanak.

Kicsit talán ahhoz lehet hasonlítani, mintha egy injekciós tűvel juttatnák be a szert a szervezetbe, csak itt nincs szükség szúrásra. Az iontoforézist a gyógyászat, sportorvoslás mellett a kozmetikai területen is szokták alkalmazni.

Az előnyét az jelenti, hogy a módszer révén koncentráltan a problémás (fájdalmas) területre juttatható be az adott hatóanyag. Ez utóbbival nem terhelik feleslegesen az egész szervezetet. Ráadásul viszonylag gyorsan kifejti a hatását.

Az iontoforézissel bejuttatható valamilyen fájdalomcsillapító, vagy gyulladáscsökkentő gyógyszer, de akár természetes eredetű hatóanyag is. Utóbbira jó példát jelent az egyik hazai orvosi kutatás, aminek során mozgásszervi betegeknél tesztelték a gyógyvizes kezelések, valamint a propoliszos és nyárfarügy-kivonatos krémek együttes hatását (itt olvashat részletesebben a kutatásról). Ennek során többek között az is kiderült, hogy hatékonyabb volt az, amikor iontoforézissel juttatták be a krémet a szervezetbe és nem pusztán bedörzsölték a problémás területre.

iontoforézis kezelés

Az iontoforézis alkalmazása

Általában az izmokat, ízületeket érintő panaszoknál, idegzsábánál szokták alkalmazni a gyógyászatban. Érdemes megemlíteni, hogy a hatóanyag bejuttatása mellett magának az ingeráramnak is kedvező hatása van, hiszen serkenti az adott testtájék vérkeringését.